Oud en nieuw

Nog even en dan is het zo ver. We nemen afscheid van 2021. Dit jaar is vanwege corona geen normaal jaar. En de jaarwisseling zal ook anders zijn dan normaal. Helpt u mee om van deze bijzondere oudjaarsavond een, in alle opzichten, veilige avond te maken?

Tot 15 januari gelden er aangescherpte coronamaatregelen. Voor oud & nieuw betekent dit onder andere dat er na 17:00 uur geen activiteiten met publiek mogen plaatsvinden. Carbidschieten wordt gezien als een evenement. Ontvang thuis niet meer dan 4 personen per dag (met uitzondering van kinderen tot 13 jaar) en ga maximaal 1 keer bij anderen op bezoek. Meer informatie over de huidige maatregelen vindt u op de website van de Rijksoverheid.

Schone buitenruimte maakt het veiliger

Veel blijft ook hetzelfde: we vragen net als andere jaren scholen, ondernemers, buurtwerk en horeca om vooraf maatregelen te nemen en alert te zijn. U kunt helpen door zoveel mogelijk losse spullen, zoals tuinmeubelen en huisvuilcontainers, rond uw woning op te ruimen en binnen te zetten.
Ook de gemeente ruimt op: afvalbakken worden geleegd en glasbakken verwijderd. Sympany verwijdert bovendien de kledingcontainers.

Vreugdevuren en vuurwerk

  • Vuurwerk is dit jaar verboden, op fop- en schertsvuurwerk na. Dit is het zogenaamde categorie F1 vuurwerk dat het gehele jaar te koop is en vanaf 12 jaar gebruikt mag worden. Dit F1 vuurwerk mag op 31 december vanaf 18.00 uur worden afgestoken tot 1 januari 02.00 uur. De politie en de Boa’s gaan controleren op het bezit en afsteken van vuurwerk. Naast een boete krijgt u een aantekening op uw strafblad. Dit kan gevolgen hebben, bijvoorbeeld bij het zoeken naar een nieuwe baan waar u een verklaring omtrent gedrag (VOG) voor nodig bent. Worden de regels meerdere keren overtreden, dan is de straf zwaarder. Ook de hoeveelheid vuurwerk bepaalt de straf of boete. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid.
  • Vreugdevuren zijn gevaarlijk en veroorzaken (milieu)schade en zijn daarom verboden. De brandweer is alert en grijpt snel in bij calamiteiten om erger te voorkomen.

Carbidschieten

Carbidschieten is, net als voorgaande jaren, toegestaan op oudejaarsdag vanaf 10.00 uur tot ’s nachts 02.00 uur. De regels hiervoor zijn gelijk aan voorgaande jaren. Carbidschieten geldt als een evenement en hiervoor gelden beperkende maatregelen.

Alle regels voor carbidschieten op een rij

Overlast of vernielingen

Heeft u (vuurwerk)overlast of ziet u dat er vernielingen zijn? Ziet u of vermoedt u plekken waar vuurwerk aanwezig is? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844 of anoniem via 0800-7000 en geef de kenmerken van de daders door.

Meld eventuele vernielingen en schade ook bij de gemeente via Fixi. U vindt de link ook op www.stadskanaal.nl/meldpunt.

De gemeente doet van alle schade aan gemeentelijke eigendommen aangifte bij de politie en probeert schade op de daders te verhalen. De door de politie aangehouden daders van vernielingen of overlast komen binnen een paar dagen voor de rechter via een snelrechtprocedure.

Heeft u nog vragen?

Neem dan contact op met de gemeente via 0599-631631. Houdt u ook de nieuwssites en de website van de Rijksoverheid in de gaten voor actuele informatie over wat kan en mag tijdens oud & nieuw. Samen maken we er weer een mooie en veilige jaarwisseling van.

Veul hail en zeeg’n in 't nije joar!