Financieringsmogelijkheden en subsidies
Bent u ondernemer en op zoek naar financieringsmogelijkheden voor een investering? Naast een financiering bij een bank kunt u terecht bij de volgende alternatieven:
- Flinc begeleidt ondernemers in noord-Nederland bij het investor ready maken van hun plannen. Vervolgens maken zij de match met een financier.
- Qredits : Voor het aanvragen van een microkrediet.
- Financiering via de Noordelijke Ontwikkelingsmaatschappij (NOM) .
- Business angels: Informele particuliere investeerders.
- Kredietunies: Coöperatie tussen MKB-ondernemers die via een gemeenschappelijke kas geldmiddelen ter beschikking stellen en aan de andere kant MKB-ondernemers die geld lenen uit deze kas. Kredietgevende leden fungeren als coach voor collega-ondernemers, de kredietnemers.
- Leasing: De leasemaatschappij koopt het bedrijfsmiddel (auto, machines) en de ondernemer betaalt dit in termijnen terug.
- MKB-fonds: Richt zich met name op investeringen bedoeld voor bedrijfsopvolging.
- Factoring: Het overdragen van het risico dat een debiteur niet of te laat betaalt aan een bank of factormaatschappij. Die betaalt op voorhand – tegen vergoeding – een deel van de factuur.
Overheidsregelingen
Er zijn ook overheidsregelingen die u kunnen ondersteunen:
- Borgstelling MKB: Staatsgarantieregeling voor banken en andere vermogende beleggers die krediet verschaffen aan het mkb.
- Garantie Ondernemingsfinanciering: Garantie van de overheid aan banken die krediet verstrekken aan vooral (middel)grote gezonde ondernemingen.
- Groeifaciliteit: Biedt financiers van risicokapitaal aan ondernemers een overheidsgarantie van vijftig procent op financiering van aandelenkapitaal en/of achtergestelde leningen.
- Private equity: Risicodragend vermogen voor de financiering van niet-beursgenoteerde ondernemingen
- Innovatie: De overheid heeft verschillende instrumenten beschikbaar voor de financiering van innovaties.
Subsidies
Als (startende) ondernemer zijn er verschillende interessante subsidies en regelingen. Subsidies zijn een vorm van stimulerend beleid. Ze zijn er in de vorm van een geldbedrag, krediet of fiscale maatregel. Er zijn vele activiteiten waarvoor ondernemers subsidie kunnen krijgen. Een overzicht van de belangrijkste soorten subsidies:
- Scholing en werkgelegenheid
- Investeren
- Innoveren
- Energie en milieu
- Ondernemen
In het algemeen geldt dat u subsidie eerst moet aanvragen, voordat u verplichtingen aangaat. Een subsidieaanvraag bestaat veelal uit een aanvraagformulier met verschillende bijlagen. Hierin beschrijft u onder meer voor welke beoogde activiteiten, kosten of investeringen u subsidie aanvraagt. U beschrijft dan als het ware een ‘project’. Vaak gelden er deadlines voor indiening. Subsidie aanvragen alleen is niet voldoende. Een toegezegde subsidie moet door u worden beheerd en afgewikkeld. Wanneer dit alles goed is verlopen ontvangt u het geldbedrag ook daadwerkelijk op uw bankrekening (of u betaalt minder belasting). U doorloopt, zo gezegd, een subsidietraject.
Gegeven is dat subsidies en regelingen tijdelijk van aard kunnen zijn, en nieuwe subsidies worden in het leven geroepen. Via 123subsidie kunt u een overzicht van actuele subsidies en regelingen vinden.
Starten vanuit arbeidsongeschiktheid of een WW-uitkering
Wilt u vanuit een WW-uitkering of als arbeidsongeschikte een onderneming starten? Ook daar zijn mogelijkheden voor:
- Ik ga starten : Starten vanuit arbeidsongeschiktheid
- Ondernemersplein : Starten vanuit een WW-uitkering
Meer weten?
Wilt u meer weten over welke financieringsmogelijkheid voor u geschikt is? Op de website van MKB-Nederland vindt u veel informatie. U kunt ook contact opnemen met team Economische Zaken.