Oekraïne

Op deze pagina houden wij u op de hoogte van de ontwikkelingen binnen de gemeente.

De oorlog in Oekraïne is overal het gesprek van de dag. Ook in de gemeente Stadskanaal. Inwoners van Oekraïne verkeren in een ondenkbare situatie. Uiteraard wil de gemeente Stadskanaal de vluchtelingen uit Oekraïne helpen. Op deze pagina leest u meer over de opvang van Oekraïense vluchtelingen in de gemeente Stadskanaal. Als morele steun aan de bevolking van Oekraïne is ook de Oekraïense vlag gehesen bij het gemeentehuis.

Vrijwilliger, u wilt helpen?

Er wordt veel gebeld naar de gemeente door mensen die hun hulp aanbieden. Wij zijn erg dankbaar voor zulke grote betrokkenheid van onze inwoners. We vragen u niet naar de opvanglocatie te komen, zodat de hulpverleners hun werk kunnen doen. Wilt u een dienst als vrijwilliger aanbieden? Laat het dan weten via het aanmeldformulier.

Hulplijnen en inloopspreekuren

Vragen aan de gemeente

Heeft u vragen? Dan kunt u ons tijdens kantoortijden bellen op het algemene nummer van de gemeente (0599 631 631). U kunt uw vragen ook per mail stellen via oekraine@stadskanaal.nl.

Inloopspreekuur Vluchtelingenwerk

VluchtelingenWerk Nederland heeft iedere dinsdag en donderdag een inloopspreekuur voor Oekraïense vluchtelingen en voor mensen die hierbij betrokken zijn, zoals mensen die zelf vluchtelingen in huis hebben genomen. Ze zijn er iedere dinsdag en donderdag van 14.00 tot 16.00 uur in kamer 5 te vinden in het gemeentehuis, dat is de ruimte bij binnenkomst aan de rechterkant.

Hulplijnen Het Rode Kruis

Vluchtelingen kunnen via een WhatsApp-hulplijn terecht bij het Rode Kruis: 06 48 15 80 53. Dit kan in het Oekraïens, Russisch of Engels. Er wordt dan zo snel mogelijk contact met hen opgenomen door een vrijwilliger in de gewenste taal. Meer informatie (ook in het Oekraïens en Russisch)

Ook is er een Nederlandstalige informatielijn voor mensen die hulp willen bieden: 070 44 55 888 (maandag t/m vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur).

 

Refugee Help

Op het platform RefugeeHelp is meer informatie te vinden over bijvoorbeeld waar vluchtelingen terecht kunnen voor onderdak of medische hulp. De informatie is beschikbaar in het Nederlands, Engels, Russisch en Oekraïens.

Opvang vluchtelingen en locaties

Vluchtelingen kunnen zich melden bij de gemeente door te bellen naar 0599 – 631 631 of langskomen in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1, 9501 SZ Stadskanaal. De gemeente zorgt voor een eerste opvangplek in Stadskanaal.

Op het braakliggende terrein aan de Kathodeweg in Stadskanaal worden woonunits geplaatst die als woonruimte dienen voor Oekraïense vluchtelingen. Ook wordt een bedrijfspand aan de Navolaan  omgebouwd tot verblijfplaats voor gevluchte Oekraïners. Deze twee opvanglocaties  bieden  de vluchtelingen voor langere tijd onderdak. De vluchtelingen die nu nog op tijdelijke plekken worden opgevangen in het Cityhotel, Camping De Kapschuur, vakantiepark De Sikkenberg en woningen kunnen naar verwachting half mei doorstromen naar deze locaties.

Ook is er een bufferlocatie aan de Manegelaan in Stadskanaal. Deze locatie is alleen bedoeld als noodopvang voor de regio Groningen. Hier worden vluchtelingen opgevangen als er geen reguliere opvangplaatsen meer zijn in de hele provincie Groningen. De evenemententent die is geplaatst blijft minimaal 3 maanden op deze locatie staan als noodopvang.

Zelf vluchtelingen opvangen

Denkt u erover na om zelf een vluchteling in huis te nemen? Dan verwijzen wij u door naar TakeCareBnB of  Vluchtelingenwerk. Zij kunnen u tips geven, TakeCareBnB heeft al jarenlange ervaring met het begeleiden van gastgezinnen.

Heeft u vluchtelingen in huis opgenomen?

Heeft u onlangs een of meerdere vluchtelingen uit Oekraïne in huis genomen? Dan horen wij dat graag van u. U kunt dit doorgeven door te bellen naar 0599 - 631 631 of te ons te mailen via oekraine@stadskanaal.nl. Dan kunnen wij samen met u inventariseren of er nog verdere ondersteuning nodig is zoals zorg, onderwijs en kinderopvang.

Lokale initiatieven

Er zijn ook acties die door particulieren in de gemeente worden georganiseerd. We willen de lokale initiatieven inventariseren en een podium bieden. Organiseert u een initiatief die u graag aan onze nog op te zetten webpagina toegevoegd zou willen zien? Mail dan naar oekraine@stadskanaal.nl.

Landelijke initiatieven

Wilt u direct in actie komen? Er zijn landelijke initiatieven waar u aan bij kunt dragen. Wilt u zelf ook een steentje bijdragen voor de vluchtelingen van Oekraïne? Kijk dan op de website van Vluchtelingenwerk wat u zou kunnen doen. Via Giro 555 kunt u met een donatie bijdragen aan medische zorg, eten, onderdak en psychosociale hulp. Het Rode Kruis is een van de samenwerkende hulporganisaties achter Giro 555.