Perspectiefnota gemeente Stadskanaal schetst financiële keuzes

14 juni

De gemeenteraad van Stadskanaal bespreekt maandag 15 juli 2024 de perspectiefnota 2025 – 2028. In de perspectiefnota beschrijft het college van B&W op hoofdlijnen de plannen voor de komende jaren en de financiële keuzes die daarbij gemaakt worden. De nota geeft daarmee kaders voor de komende begroting en inzicht in de verwachte ontwikkelingen van de financiële positie van de gemeente.

Gemeentehuis Stadskanaal

Gemeentehuis Stadskanaal

Als gemeente staan we voor een flink aantal opgaves die behoorlijke investeringen vragen. Denk aan:

  • Woningbouwdoelstellingen
  • Duurzaamheid en energietransitie
  • Transformatieagenda jeugdzorg
  • Onderhoud infrastructuur
  • Uitvoeringskracht van de organisatie

Toekomst

Vanaf 2026 krijgen we te maken met een financieel tekort. Dit heeft te maken met het achterblijven van financiële middelen vanuit het Rijk voor de uitvoering van onze taken, onder andere op het gebied van de Wmo en jeugdzorg. Ongeveer twee derde van alle gemeenten in Nederland heeft hiermee te maken. De komende maanden gaat het nieuwe kabinet aan de slag met het verder uitwerken van het hoofdlijnenakkoord naar een regeerakkoord. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) spant zich maximaal in om het kabinet ervan te overtuigen de balans tussen taken en bijbehorende financiën te herstellen. Afhankelijk van de uitkomst beraden wij ons op eventuele maatregelen. 

Raadsvergadering

Het college bespreekt de perspectiefnota op maandag 15 juli 2024 met de gemeenteraad. Deze vergadering begint om 14.00 uur en is live te volgen op locatie (De Drijscheer, Keiweg 1 in Alteveer) of via het YouTube-kanaal van de gemeenteraad.