Leerlingen kunnen kennismaken met lokale politiek

25 juli

In het schooljaar van 2024-2025 bieden de gemeenteraad en de griffie van onze gemeente verschillende scholenprogramma’s aan om de jeugd kennis te laten maken met de lokale politiek en te laten zien hoe de beslissingen genomen worden. Basisschoolleerlingen mogen langskomen bij de raadszaal op het gemeentehuis om het spel Democracity te spelen. Leerlingen van het voortgezet onderwijs en het mbo worden uitgenodigd voor een bezoek aan het gemeentehuis.

vrolijke illustratie van een stad

Samen een stad bouwen met Democracity 

Tijdens dit spel bouwen leerlingen met elkaar een fictieve stad en is het doel samen te besluiten wat er in de stad komt te staan. Net als bij de gemeente is er een bepaald budget wat kan worden uitgegeven en dus zullen leerlingen moeten kiezen. Geven zij de voorkeur aan een groot ziekenhuis of toch een middelbare school? Om het spel te spelen kunnen scholen zich aanmelden via Democracity - ProDemos en kiezen voor een optie in Stadskanaal. 

Ontdek het gemeentehuis

Leerlingen van het vmbo, havo, vwo en mbo nemen tijdens hun bezoek aan het gemeentehuis ieder een rol op zich als lid van de gemeenteraad. Er zullen politieke partijen worden opgericht en de leerlingen voeren een debat over een popfestival. Onderdeel van het bezoek is ook een vraaggesprek met een raadslid. Geïnteresseerde scholen kunnen een datum inplannen via Klassenbezoek@Gemeentehuis - ProDemos en een optie in Stadskanaal uitkiezen.