Gemeenten en provincie steunen doelen Sociale agenda Nij Begun

5 juni

De zorg over onze jeugd, de armoedeproblematiek en de roep om de leefbaarheid en lokale initiatieven te versterken zijn enkele van de belangrijkste doelen van de Sociale agenda van Nij Begun. Het college van B&W van Stadskanaal stemde daarmee in, net als alle andere colleges van B&W in Groningen en Noord Drenthe en het college van Gedeputeerde Staten van Groningen. Deze instemming is een formele stap in het proces om een Sociale agenda te maken. De doelen worden binnenkort voorgelegd aan het kabinet.

De doelen voor de Sociale agenda kwamen tot stand na vele gesprekken met maatschappelijke instellingen, scholen, huisartsen, zorgverleners, maatschappelijke initiatieven, experts en inwoners. En natuurlijk met gemeenten, provincie en de Rijksoverheid. In maart zijn vier openbare bijeenkomsten georganiseerd waar enkele honderden mensen aangaven wat zij van de sociale agenda verwachten. Zorg om de jeugd, de armoedeproblemen en de gevolgen daarvan en het versterken van de leefbaarheid en lokale initiatieven kwamen daaruit heel duidelijk naar voren als belangrijkste aandachtspunten.

Hoe verder?   

De gemeenteraden geven voor half juli bij hun college van B&W aan wat zij van de doelen vinden, zodat de doelen breed gedragen worden en verder kunnen worden uitgewerkt. De doelen en uitgangspunten van de sociale agenda worden ook voorgelegd aan het kabinet en de volgende stap is verkennen hoe de doelen het beste bereikt kunnen worden. Aan het eind van het jaar wordt dan de Sociale agenda vastgesteld.

Nij Begun

De Sociale agenda is onderdeel van Nij Begun. Vanuit Nij Begun werken Groningen en Noord-Drenthe samen met het Rijk aan het herstel en de toekomst van Groningen en dat is onderverdeeld in een Herstelagenda, Sociale agenda, Economische agenda, Verduurzaming en Participatie & communicatie. De Staat van Groningen monitort het effect. Kijk voor meer informatie op nijbegun.nl.