Eigenlijk zou Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden het monument onthullen. Helaas was zij nog niet voldoende hersteld van een gebroken bovenarm. Daarom nam Prof. mr. Pieter van Vollenhoven haar taak over.
Een plechtige herdenking
Voorafgaand aan de onthulling van het namenmonument liepen leerlingen van Scholengemeenschap Ubbo Emmius in een stille stoet naar het monument. Bij het monument werden korte toespraken gehouden door burgemeester Sloots, initiatiefnemer Jan Willem van der Kolk en directeur van het Streekhistorisch Centrum, Helen Kämink. Daarna onthulde Prof. mr. Pieter van Vollenhoven samen met leerlingen het monument.
Na de onthulling van het namenmonument volgde een minuut stilte. Daarna werd de Nederlandse vlag gehesen en zong de 18-jarige Kaj Mulder het Wilhelmus. Tot slot ging Prof. mr. Pieter van Vollenhoven kort in gesprek met genodigden.
Zestien namen, één blijvende herinnering
Op het monument staan zestien namen van verzetsstrijders uit de voormalige gemeenten Onstwedde en Wildervank. Zij gaven hun leven voor de vrijheid van anderen.
De drie margrieten op het monument herinnerden ons aan hoop, verbondenheid en vrijheid.
Tijdens de oorlog werd deze bloem gedragen als symbool van verzet.
Burgemeester Sloots over het namenmonument: "Achter elke naam op dit monument schuilt een verhaal van moed. Door dit monument geven we zestien verzetshelden een blijvende plek in ons hart en in onze geschiedenis. Met de onthulling eren we hun strijd voor vrijheid én onderstrepen we onze gezamenlijke verantwoordelijkheid om die vrijheid te blijven beschermen."