5 oktober wordt ‘Dag van de Groninger’

18 juli

Rijk en regio hebben 5 oktober benoemt tot ‘Dag van de Groninger’. Gedurende deze dag wordt teruggekeken op 65 jaar gaswinning en de impact ervan op Groningers zelf en hun (t)huis. Het markeren van historische gebeurtenissen heeft een functie in het ontwikkelen van besef, verwerken en doorgaan. Er wordt gemarkeerd waar Groningen en Groningers staan, de balans wordt opgemaakt en Groningers maken zich op voor wat nog komen gaat. De dag is bedoeld voor álle Groningers.

Handen die op een keyboard spelen

Overdag is er gelegenheid om elkaar te ontmoeten in diverse wijken en dorpen in de provincie Groningen. Vele Groninger artiesten, schrijvers en sporters werken mee aan een avondprogramma  begeleid door het Noordpool Orkest uit Groningen. Zo is de Gronings-talige liedjesschrijver en zanger Erwin de Vries aanwezig, net als cabaretier Bert Visscher, zangeres Zoë Tauran en TikTok Tammo. De precieze locatie wordt later bekend gemaakt.

Oprichting Groot Gronings Koor

Speciaal voor 5 oktober wordt het Groot Gronings Koor opgericht waar iedereen aan mee kan doen die van zingen houdt of in een koor zingt. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via de website www.vanuithier.info . Op die website is ook meer informatie te vinden over de ‘Dag van de Groninger’.

Op zoek naar herinneringen

Van de ontdekking van de eerste gasbel van het Groningenveld in 1959 tot nu, 2024, liggen 65 jaren vol verhalen en herinneringen. Een periode die mensen raakt. Onder de lagen van de Groninger geschiedenis liggen beelden en verhalen. Deze verhalen kleuren Groningen en vormen een gezamenlijke geschiedenis. Het is de bedoeling deze verhalen rond 5 oktober zichtbaar te maken. Iedereen wordt van harte uitgenodigd hieraan bij te dragen. De verhalen en foto's kunnen worden ingestuurd via de website vanuithier.info

De dag wordt verder ingekleurd

De aankomende periode krijgt 5 oktober steeds meer vorm en wordt er steeds weer een deel van het programma duidelijk. Op dinsdag 16 juli aanstaande om 18.00 uur is de website vanuithier.info in de lucht en is alle informatie terug te lezen.