Kabels en leidingen leggen in openbare grond

Als gemeente zijn wij eigenaar van de grond in de openbare ruimte. Voor de aanleg van nieuwe kabels en leidingen in deze gemeentelijke grond is toestemming nodig van de gemeente. Ook voor werkzaamheden aan bestaande kabels en leidingen is toestemming nodig. 

Daarnaast heeft u mogelijk ook toestemming nodig van andere grondeigenaren, zoals de provincie Groningen en het Waterschap Hunze en Aa’s. Controleer ook bij deze instanties of u daar toestemming moet vragen.

Hoe werkt het? 

Netbeheerders van nutsbedrijven moeten een vergunning aanvragen voor werkzaamheden met een tracélengte van 25 meter of meer. Netbeheerders van telecommunicatiebedrijven kunnen volstaan met een instemmingsaanvraag (op basis van de telecommunicatiewet). Zowel de vergunningsaanvraag als de instemmingsaanvraag kunnen via het centraal Meldpunt Opbrekingen Openbare Ruimte (MOOR) worden ingediend. 

Voor kleinere werkzaamheden (minder dan 25 meter) en calamiteiten volstaat een MOOR-melding. Dit kan ook via de website van MOOR. Werken als gevolg van calamiteiten moeten zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen 1 werkdag, gemeld worden via MOOR. Kleinere werkzaamheden moet u uiterlijk drie dagen van tevoren melden. 

Wat kost het? 

Voor de afhandeling van meldingen, vergunnings- en instemmingsaanvragen worden legeskosten in rekening gebracht. Voor herstraatwerkzaamheden worden uitvoeringskosten, degeneratiekosten en beheer- en onderhoudskosten in rekening gebracht. Hiervoor zijn de kosten vastgelegd door de VNG.

Hoe werkt het voor particulieren? 

Het is niet mogelijk om als particulier een vergunning of instemming aan te vragen. Particuliere kabels en leidingen in gemeentegrond staan wij niet toe.