Voortijdig schoolverlaten betekent vaak: geen diploma, geen startkwalificatie, werkloosheid en bijstand. Alle reden dus om voortijdig schoolverlaters te begeleiden en te coachen. Daarom is er de 'sluitende aanpak jongeren'. Het doel hiervan is dat alle jongeren tot 27 jaar een startkwalificatie hebben én een baan. Een startkwalificatie is een diploma op het niveau van HAVO, VWO en/of MBO niveau 2.
De sluitende aanpak jongeren richt zich op jongeren die de school voortijdig dreigen te verlaten of hebben verlaten. De activiteiten zijn gericht op uitstroom. Dit bereiken we met de volgende werkwijzen:
Elke voortijdig schoolverlater krijgt een maatwerktraject. Dat richt zich bijvoorbeeld op het ontwikkelen van sociale vaardigheden. Of op het tijdelijk financieren van de reiskosten, als die niet door voorliggende voorzieningen (andere regelingen waar iemand al recht op had) kunnen worden gedekt.
Verschillende organisaties werken samen om voortijdig schoolverlaten tegen te gaan:
De gemeente heeft een coördinator voor de sluitende aanpak jongeren. De coördinator registreert voortijdig schoolverlaters, verwijst ze door en blijft ze volgen tot ze uitstromen. Doordat we alle jongeren goed volgen krijgen we een goed beeld van het aantal voortijdig schoolverlaters en hun problematiek.