Overschrijven
Er zijn twee situaties als het gaat om het overschrijven van grafrechten.
Overschrijven op naam van nieuwe rechthebbende
Bent u rechthebbende van een graf maar wilt u niet langer het zeggenschap of besluit u af te zien van het graf? Dan kunt u binnen de familie overleggen of een andere nabestaande de grafrechten op zich wil nemen. In dat geval kunt u de grafrechten van het graf overschrijven op naam van iemand anders, die daarmee de nieuwe rechthebbende wordt.
Het overschrijven van de grafrechten op naam van iemand anders kunt u hier online regelen. Er zijn kosten verbonden voor het overschrijven de grafrechten. De nieuwe rechthebbende ontvangt hiervoor een nota.
Nieuwe rechthebbende na overlijden
Na het overlijden van de rechthebbende op een graf, moeten de grafrechten binnen één jaar na het overlijden worden overgeschreven op naam van een nieuwe rechthebbende. Dit kan een van de erfgenamen zijn, maar ook iemand anders. Wilt u als nabestaande de grafrechten overschrijven op uw naam? Dan kunt u dit hier online regelen en vervolgens kiezen voor ‘overschrijven na overlijden’. Voor het overschrijven van de grafrechten worden overschrijvingskosten in rekening gebracht.
Als de grafrechten niet binnen een jaar na het overlijden worden overgeschreven, vervallen alle rechten op dat graf terug aan de gemeente. De gemeente mag dan het monument verwijderen, het graf ruimen en opnieuw uitgeven.