Stadskanaal Noord

De wijk Stadskanaal Noord ligt zich ten noordwesten van de kern van Stadskanaal en strekt zich langs het kanaal uit tot de gemeentegrens met Veendam. Dit langgerekte gebied wordt aan de ene zijde begrensd door het druk bevaren ‘Stadskanaal’ en de spoorlijn van de STAR en aan de andere kant door agrarisch gebied. In deze wijk ligt ook het Refaja ziekenhuis, een weekziekenhuis met een basisspoedpost voor niet-levensbedreigende situaties. De nieuwbouwwijk Waterland maakt onderdeel uit van Stadskanaal Noord.

Bewonersvertegenwoordiging

Op dit moment is er geen wijkraad actief die zich inzet voor de leefbaarheid van de wijk en het behartigen van de belangen van de wijkbewoners. Wilt u meedenken en zich inzetten voor de leefbaarheid van de wijk? Neem dan contact op met ons.

Noordstee

In de Multifunctionele Accommodatie (MFA) Noordstee zijn verschillende functies ondergebracht zoals het buurtcentrum, de gymzaal, voetbalvereniging SPW (met bijbehorende voetbalvelden), kinderopvang en peuterspeelzaal.

Basisscholen

De wijk heeft twee basisscholen:

  • OBS De Oleander
  • CBS Oranje Nassauschool

Buurtvereniging ’t Lange End

Sinds 1980 is Buurtvereniging ’t Lange End actief. De vereniging heeft een eigen buurthuis aan de Scheepswerfstraat. De vereniging organiseert voor haar leden tal van activiteiten zoals een jeugddisco, rommelmarkten en spooktochten.  

Bad Noord

Sinds de jaren dertig van de vorige eeuw heeft de wijk een openluchtzwembad. Het is ooit aangelegd in het kader van de werkverschaffing. In 1970 is het zwembad voorzien van een betonnen bodem en wanden. Het bad wordt gerund door vele vrijwilligers uit de wijk. Bad Noord is de initiatiefnemer van het evenement 'NK Bommetje’.

IJsvereniging ‘Eendracht’

De ijsbaan van de IJsvereniging ‘Eendracht’ is te vinden aan de Scheepswerfkade (tegenover de Pekelderweg). De vereniging bestaat vanaf 1965 en is uitgegroeid tot een sportieve vereniging met zo’n 300 leden. Op de ijsbaan worden elk jaar verschillende terugkerende winteractiviteiten georganiseerd. Ook in de zomer vinden er activiteiten plaats, zoals een zeskamp en Trekker-Trek.

Semsstraatkerk

De Semsstraatkerk, centraal liggend in de wijk, vormt een kleine hechte gemeenschap. Vanuit deze gemeenschap worden tal van activiteiten georganiseerd. Het is een laagdrempelige warme ontmoetingsplek voor alle bewoners van de wijk. Het kerkgebouw is enkele jaren terug toekomstbestendig verbouwd. Van hieruit organiseert ‘Semspodium’ allerlei culturele activiteiten. Het kerkgebouw is door de gemeente aangewezen als vaste trouwlocatie.

Over Stadskanaal Noord

Aantal bewoners: ongeveer 3500
Aantal huishoudens: ruim 1450
Wijkcoördinator: Aafke Riepma