Paspoort

Een paspoort is tien jaar geldig voor volwassenen. Het paspoort is vijf jaar geldig voor minderjarigen. Paspoorten bevatten een chip waarin ook uw vingerafdrukken zijn opgenomen. Deze vingerafdruk nemen wij bij het aanvragen van het paspoort op. Iedereen vanaf 14 jaar is verplicht zich te kunnen legitimeren.

Kosten

Tot 18 jaar € 53,50
Vanaf 18 jaar € 71,00
Extra kosten spoedaanvraag € 48,50

Werkwijze

Aanvragen

Voor het aanvragen van een paspoort kunt u online een afspraak maken. Langskomen tijdens de openingstijden van burgerzaken kan ook. Het aanvragen en ophalen doet u zelf.  U betaalt de kosten bij de aanvraag. Het paspoort ligt na 5 werkdagen voor u klaar.

Spoedaanvraag

Paspoort binnen vijf werkdagen nodig? Doe dan een spoedaanvraag. Daarvoor betaalt u € 48,50 (2019) extra. Als u het paspoort voor 15.00 uur aanvraagt, wordt uw aanvraag met voorrang behandeld. Meestal ligt het de volgende werkdag en soms na twee tot vier werkdagen vanaf 9.00 uur voor u klaar. Heeft u uw oude paspoort niet meer? Dan is een spoedprocedure niet altijd mogelijk.

Vertrekt u vandaag al? Informeer dan bij het Klant Contact Centrum naar de aanvraag van een nooddocument door te bellen naar (0599) 631 631.

Meenemen

  • Uw oude reisdocument(en): neem alle in bezit zijnde reisdocumenten mee bij de aanvraag van een nieuw document.

  • Een pasfoto die voldoet aan de pasfoto-eisen.

Jonger dan 18 jaar? Breng dan ook mee:

  • Als ouders of gezaghebbenden een paspoort aanvragen voor hun kind, moet het kind daarbij aanwezig zijn. Bij het ophalen van het document moet het kind ook aanwezig zijn.

  • Origineel legitimatiebewijs van (beide) ouder(s) of gezaghebbende(n).

  • Een ingevuld toestemmingformulier van de ouder(s) of van degenen die het gezag over het kind hebben.

Kan of wil één van de ouders geen toestemming geven, dan kunt u vervangende toestemming vragen bij de Rechtbank.

Meer informatie

Kwijt of gestolen

Als u uw paspoort kwijt bent, moet u persoonlijk een melding van vermissing doen bij burgerzaken. U kunt daarvoor langskomen in het gemeentehuis. Bij de gemeente wordt een verklaring van vermissing opgemaakt. U kunt direct een nieuw paspoort aanvragen. De normale levertijd van 5 werkdagen is dan niet gegarandeerd.

Let op! Wanneer u de vermissing aan ons doorgegeven heeft, wordt uw vermiste paspoort direct ongeldig verklaard. Het document verliest zijn geldigheid. U kunt er dus niet meer mee reizen! Dit kan niet teruggedraaid worden.

Hebt u het vermoeden dat uw paspoort gestolen is? Doe dan ook aangifte bij de politie.

Reizen met kinderen

Sommige landen buiten het Schengengebied eisen een bewijs dat de meereizende volwassene de ouder is, het gezag heeft en/of met het kind mag reizen. Voor een alleenreizende ouder met een andere achternaam dan het kind kan dit problemen geven bij de douane.

Neem in geval van twijfel de volgende papieren mee op reis:

  • Een toestemmingsformulier, via de website van Defensie;
  • Kopie van paspoort van toestemming gevende ouder
  • Recent internationaal uittreksel Basisregistratie Personen van het kind, mét oudergegevens.