Groenperken

In het seizoen 2019-2020 is gestart met de eerste fase van de aanpak groenperken. Dit zijn de perken waarvan de planten ‘op’ en ‘versleten’ zijn. Deze oude beplanting kostte inmiddels veel onderhoud en kwam niet meer tot haar recht. De tweede fase is in september afgerond. Hieronder alle informatie over de verschillende stappen in de aanpak groenperken:

Overzicht groenperken

In totaal zijn 925 groenperken gerenoveerd. Er zijn 203 bomen en er is 260 meter haag aangeplant. Daarnaast zijn er op 45.000 m2 bloeiende sierheesters en vaste planten in de grond gezet. Bij de rest zijn de perken ingezaaid met graszaad.

Op deze kaart ziet u welke perken bij u in de buurt zijn voorzien van nieuwe beplanting. Als u op een perk klikt, dan ziet u welke beplanting hier is gekomen.


Achtergrond aanpak bloemperken

Bij de nieuwe beplanting is per locatie rekening gehouden met onder andere schaduw, zoutschade, droogte en de mate van onderhoud. Bijen, vlinders en overige insecten profiteren van de nieuwe beplanting. Met de toename van de biodiversiteit worden ook meer ziekten en plagen voorkomen. De overige 7.500m2 aan perken zijn voorzien van graszaden. Er wordt voor gras gekozen als dit noodzakelijk is door vervelende onkruiden. Vanuit de wetgeving mag de gemeente hiervoor namelijk geen chemische bestrijdingsmiddelen meer gebruiken. Door frequent te maaien zullen de onkruiden verdwijnen. Over enkele jaren, als de onkruiden verdwenen zijn, kan overwogen worden om dan alsnog sierheesters of vaste planten in het groenperk te plaatsen.