Eerste keer doorstroomlocatie in gebruik

10 juni

Donderdagnacht 9 juli hebben 67 vluchtelingen uit Ter Apel de nacht in de doorstroomlocatie aan de Manegelaan doorgebracht. Begin dit jaar hebben wij deze tent met 100 veldbedden neergezet voor vluchtelingen uit Oekraïne. Het is een doorstroomlocatie die alleen geschikt is voor 1 of 2 nachten, als nergens anders een eerste slaapplaats is. Dat was tot op heden voor vluchtelingen uit Oekraïne nog niet nodig, omdat er voldoende reguliere opvangplekken in de provincie zijn. De tent stond nog leeg.

Foto van de tent aan de Manegelaan

Mensen uit Ter Apel

Ondertussen zagen wij op een kwartiertje afstand dat er in Ter Apel wèl regelmatig mensen buiten of op stoelen slapen omdat er geen bed beschikbaar is. Wij vinden dat mensonterend. Omdat wij 100 veldbedden voor een eerste overnachting hebben, zijn we met het COA in gesprek gegaan hoe we een helpende hand kunnen bieden. In dat gesprek met het COA bleek hoe groot de nood is en dat het COA diezelfde nacht weer bedden tekort kwam. Wij hebben daarop besloten direct te schakelen en de tent voor de nacht klaar te maken.

Voor één nacht

Rond 22.00 uur arriveerden donderdag 9 juli twee bussen uit Ter Apel. Uit de bussen stapten 67 mensen die dezelfde dag in Ter Apel zijn aangekomen, maar voor wie geen bed beschikbaar was. De vrouwen en kinderen gingen eerst naar binnen, daarna de mannen. De mensen hadden weinig eigen spullen en waren moe en hongerig van de lange reis. Bij binnenkomst werd daarom een pak met dekens en een pakketje met eten en drinken uitgedeeld. Na een nacht op de veldbedden, zijn al deze mensen voor 09.00 uur weer met bussen naar Ter Apel vertrokken.

Hoe nu verder

Gezien de crisis in Ter Apel, kan de komende tijd vaker een beroep op de doorstroomlocatie aan de Manegelaan worden gedaan. Of en hoeveel mensen er ook echt komen, zal per dag opnieuw beoordeeld worden. Die mensen kunnen dan één nacht in de tent slapen en gaan de volgende ochtend weer terug naar het opvangcentrum in Ter Apel. 

Doorstroomlocatie voor Oekraïne

Zoals gezegd, is de tent aan de Manegelaan ingericht als doorstroomlocatie voor vluchtelingen uit Oekraïne. Wanneer de veiligheidsregio een beroep doet op de crisisnoodopvang voor Oekraïners, zal de tent weer in gebruik genomen worden waarvoor deze ook is neergezet. Dan stopt de tijdelijke afspraak met het COA. Ook dan blijft het een doorstroomlocatie en zullen Oekraïense vluchtelingen kort in de tent verblijven, om daarna door te stromen naar andere locaties. De tent is namelijk niet geschikt voor een langer verblijf.