De gemeente Stadskanaal kenmerkt zich door een mentaliteit van lef, aanpakken en pionieren. Onze ambities vertalen we in drie koerslijnen: “Stadskanaal werkt duurzaam!”, “Stadskanaal leeft!” en “Stadskanaal pakt aan!”. Zo vinden we het belangrijk om de economie te verstevigen en meer banen te creëren. We werken hard aan het leefbaar en vitaal houden van onze dorpen en kernen. Gaan we voor kwalitatief goede voorzieningen. Bieden wij ruimte aan het experiment, nieuwe ontwikkelingen en gaan wij voor duurzame oplossingen. Deze koerslijnen willen wij samen met de 32.500 inwoners, ondernemers, instellingen en verenigingen oppakken. Zie jij hierin een uitdaging en wil jij op stimulerende wijze een bijdrage leveren? Dan zoeken we jou!

Medewerker Bestuurlijke Juridische Zaken

28,8 - 32 uur

Het team Personeel & Organisatie en Bestuurlijk Juridische zaken bestaat uit twee clusters. Het cluster Bestuurlijk Juridische Zaken (BJZ) vervult een belangrijke rol namens de gemeente in het bieden van rechtszekerheid aan inwoners, ondernemers en organisatie. Het cluster BJZ voert die uit door gebruik te maken van de mogelijkheden die het heeft op het gebied van regelgeving en handhaving van regels en procedures, waarbij uitgegaan wordt van de eigen verantwoordelijkheid. Daarom wordt nagestreefd de regels en procedures beperkt en zakelijk te laten zijn. De sfeer binnen het cluster is informeel en collegiaal. Er heerst een hands-on mentaliteit. Naast de adviserende taken verzorgt het cluster het secretariaat van de Commissie Rechtsbescherming. De Functionaris voor de gegevensbescherming en de inkoopadviseur maken eveneens onderdeel uit van dit cluster.

 

Wat ga je doen

Als medewerker Bestuurlijk Juridische Zaken adviseer je over (deels) complexe juridische en bestuurlijke zaken, ondersteun je de inkoopadviseur en treedt op als zijn vervanger bij zijn afwezigheid. Door de teamleden wordt in zowel bestuursrechtelijke zaken als privaatrechtelijke zaken geadviseerd. Bij de juridische advisering wordt ingespeeld op een breed scala van landelijke, provinciale en gemeentelijke regelgeving. Daarnaast ben jij de persoon die privaatrechtelijke overeenkomsten opstelt (voornamelijk in verband met grondtransacties). Het hebben van een politieke antenne is daarbij een must.

 

Wij bieden

Een interessante, afwisselende functie met aanloopschaal 8 en functieschaal 9.
Afhankelijk van opleiding en ervaring bedraagt voor deze functie medewerker Bestuurlijk Juridische Zaken, het bruto maandsalaris minimaal € 2.411,- (aanloopschaal 8) en maximaal € 3.929,- (functieschaal 9, salarisnorm 1 oktober 2019) op basis van fulltime functievervulling. De gemeente Stadskanaal heeft een systeem van toekenning van uitloopperiodieken. Tevens kent de gemeente moderne arbeidsvoorwaarden, waaronder een individueel keuze budget.

 • Je adviseert en ondersteunt het bestuur en de directie over bestuurlijke zaken;
 • je levert een bijdrage in de beleidsvoorbereiding van bestuurlijke en juridische zaken, waaronder het redigeren van college- en raadsvoorstellen;
 • je behandelt publiekrechtelijke en privaatrechtelijke (adviserings)vragen;
 • je begeleidt (Europese) aanbestedingsprocedures;
 • je ondersteunt de inkoopadviseur;
 • je vervangt de inkoopadviseur bij afwezigheid;
 • je ondersteunt het team juridische zaken met alle voorkomende werkzaamheden.

Kwaliteiten die wij vragen

 • minimaal HBO werk- en denkniveau;
 • adviesvaardigheid met gevoel voor (bestuurlijke) sensitiviteit;
 • minimaal 2 jaar recente ervaring in een juridisch adviserende functie bij een gemeente;
 • aantoonbare juridische kennis op het gebied van het privaatrecht bij een overheidsorganisatie, de Algemene wet bestuursrecht, de Gemeentewet en de Aanbestedingswet 2012;
 • het hebben van ervaring in het contractenrecht is een pre;
 • een assertieve/ professionele houding;
 • gevoel voor humor en teamgeest;
 • uitstekende mondelinge en schriftelijke vaardigheden;
 • kunnen voldoen aan onder andere de volgende competenties: omgevingsgericht werken, flexibiliteit, beoordelings-  en analytische capaciteit, integriteit.

Je nieuwe werkomgeving

Gemeente Stadskanaal vervult een centrumfunctie voor haar omgeving. De vele bedrijven, winkels, zorgvoorzieningen en recreatiemogelijkheden maken het wonen, werken en recreëren aantrekkelijk. Stadskanaal heeft ca. 32.000 inwoners, verdeeld over verschillende dorpskernen. Deze dorpen zijn gelegen in een groene omgeving, het veenkoloniale kanaallandschap én het lichtglooiende Westerwoldse zandlandschap.

De 240 betrokken medewerkers van de gemeente Stadskanaal geven een herkenbaar gezicht aan de dienstverlening die wij dagelijks verlenen. Om onze ambities te realiseren werken we samen met buurtgemeenten, het bedrijfsleven en het maatschappelijk veld.

Geïnteresseerd? Mooi!

De vacature is intern en extern gelijktijdig opengesteld. Het betreft een aanstelling/ overeenkomst voor bepaalde tijd voor 1 jaar met uitzicht op een aanstelling/overeenkomst voor onbepaalde tijd. Solliciteren kan tot donderdag 14 november 2019 in digitale vorm (Word of PDF-bestand) door een motivatiebrief met curriculum vitae te sturen naar gemeente@stadskanaal.nl. De gesprekken vinden plaats in week 48. In de mail graag vermelden: zaaknummer 60944.

 

Wil je meer informatie over de functie?

Neem dan contact op met Albert Harm Grooten, manager Dienstverlening, telefoon (0599) 631631.

Acquisitie naar aanleiding van de vacaturetekst wordt niet op prijs gesteld.

Medewerker Bestuurlijke Juridische Zaken

 • Organisatie:Gemeente Stadskanaal
 • Afdeling:Bestuurlijk Juridische zaken
 • Dienstverband:28,8 - 32 uur uur per week