Melding schade en overlast

Meldingen openbare ruimte

Lantaarnpaal kapot, zwerfvuil op straat, achterstallig groenonderhoud, verstopte riolering of andere gebreken? Laat het ons weten.

U kunt online een melding doen in Fixi. Ook kunt u een melding doen met de Fixi app. Op die manier kunt u meldingen volgen en ontvangt u updates over uw eigen melding(en). U kunt de Fixi app downloaden in de Appstore en Google Playstore:

De meldingen gaan rechtstreeks naar onze buitendienstmedewerkers of onderaannemers en worden in principe binnen 10 werkdagen afgehandeld. Meestal kunnen we meldingen snel oplossen. Lukt dat niet, dan informeren wij u.

Bij calamiteiten kunt u bellen naar (0599) 631 631. Bel dit nummer bij gevaarlijke situaties zoals het blootliggen van stroomdraden van een lantaarnpaal of een oliespoor op de weg.

Schade veroorzaakt door de gemeente

Heeft uw bedrijf of uzelf schade opgelopen door gebreken aan de openbare weg, openbaar groen, gemeentelijke werkzaamheden of door voertuigen van de gemeente? Mogelijk heeft u dan recht op vergoeding van de schade vanuit de gemeente. Hiervoor moet u de gemeente aansprakelijk stellen. 

Wanneer is de gemeente aansprakelijk? 

De gemeente Stadskanaal is alleen aansprakelijk voor schade als zij op grond van de wet of aanwezigheid van een contractuele verplichting de toegebrachte schade moet vergoeden.

Soorten schade 

De gemeente kan aansprakelijk worden gesteld voor verschillende soorten schade. Bijvoorbeeld bij schade door gemeentelijke voertuigen of de kwaliteit van het onderhoud aan openbaar groen, riolering, gemeentelijke gebouwen, wegen en pleinen. Schade kan ook veroorzaakt zijn door nalatigheid van een aannemer die in opdracht van de gemeente werkzaamheden heeft uitgevoerd. Voorbeelden hiervan zijn een tak in uw tuin door het snoeien of een opspattende steen tegen uw auto. In dit geval is de aannemer aansprakelijk en stuurt u uw aansprakelijkstelling direct naar de aannemer. 

Hoe stelt u de gemeente aansprakelijk? 

Afhankelijk van de soort en de omvang van de schade wordt deze afgehandeld door de gemeente of door de verzekeraar van de gemeente. Als wij het schadegeval in handen stellen van onze verzekeraar zal deze namens de gemeente de aansprakelijkstelling behandelen en bij vragen contact met u opnemen. Bij de behandeling van de aansprakelijkstelling, zowel door de gemeente als door onze verzekeraar, wordt er intern onderzocht of de ontstane schade inderdaad vergoed moet worden. Wilt u de gemeente aansprakelijk stellen? Dan kunt u gebruikmaken van het onderstaande E-formulier of een brief naar de gemeente opsturen. Een e-mail sturen naar gemeente@stadskanaal.nl mag ook.

Voorwaarden

  • U kunt laten zien dat de gemeente Stadskanaal verantwoordelijk is voor uw schade;
  • U hebt geen rechtsbijstandsverzekering en u bent niet verzekerd voor de schade;

Bent u wel verzekerd (denk bijvoorbeeld aan een autoverzekering, zorgverzekering, particuliere aansprakelijkheidsverzekering of telefoonverzekering)? Neem dan contact op met uw verzekeringsmaatschappij.

Wat stuurt u mee?

  • een (zo compleet mogelijke) omschrijving van de toedracht;
  • foto’s van het voorwerp of de situatie die de schade veroorzaakte;
  • foto’s van de plek waar de schade ontstond;
  • foto’s van de schade;
  • herstelofferte of reparatienota;
  • veroorzaakte een auto of ander voertuig van de gemeente de schade? Dan is een compleet ingevuld Europees schadeformulier (aanrijdingsformulier) verplicht. 

Na uw melding

Binnen 6 tot 8 weken krijgt u een bericht. U hoort dan of wij vinden dat de gemeente aansprakelijk is voor de schade. Of u hoort of wij hier meer tijd voor nodig hebben. De duur van de afhandeling door onze  verzekeraar is afhankelijk van de soort schade. Heeft u vragen over het aansprakelijk stellen van de gemeente voor schade? Neem dan contact met ons op via 0599 631 631.

Milieuklachten

Milieuklachten meldt u niet bij de gemeente, maar bij de Milieuklachtenlijn via telefoonnummer (050) 318 00 00. Milieuklachten zijn klachten over bijvoorbeeld geluidsoverlast door vliegtuigen of scheepvaart, of stankoverlast door bedrijven, landbouw of een vreugdevuur. Ook overlast veroorzaakt door licht of stof meldt u bij de Milieuklachtenlijn.