Als u voor (jeugd)zorg en/of ondersteuning van de gemeente in aanmerking komt, krijgt u deze in de meeste gevallen van zorgaanbieders waar de gemeente een contract mee heeft. Onder bepaalde voorwaarden kun u ook kiezen voor een persoonsgebonden budget (pgb). U kunt met een pgb zelf ondersteuning of begeleiding inkopen, bij wie u maar wilt. Een pgb is alleen mogelijk voor maatwerkvoorzieningen en dus niet voor algemene voorzieningen.
De mogelijkheid van een pgb komt aan de orde in een keukentafelgesprek.
Als u in aanmerking komt voor een maatwerkvoorziening en daarvoor een pgb wenst, dan sluit u zelf een contract met een zorgaanbieder van uw keus. U kunt daarvoor het beste de model-contracten gebruiken die de Sociale Verzekeringsbank (SVB) daarvoor beschikbaar stelt. De Sociale Verzekeringsbank en de gemeente toetsen de afspraken die u maakt.
U vindt meer informatie over het inkopen van zorg via een pgb op de website van de Sociale Verzekeringsbank.
Voor een pgb van de gemeente heeft u een beschikking nodig op basis van de Wmo of de Jeugdwet. Dat is een officiële brief van de gemeente waarin het besluit staat dat u recht heeft op ondersteuning. Welke voorwaarden zijn er nog meer?
Het kan zijn dat u een deel van de zorgkosten zelf moet betalen. Dat noemen we de ‘eigen bijdrage’. U betaalt de eigen bijdrage over elke dag dat u zorg ontvangt tot de dag dat deze stopt. De hoogte van de eigen bijdrage is afhankelijk van uw inkomen, vermogen, leeftijd en gezinssamenstelling. Hoe en wanneer u moet betalen kunt u vinden op de website Centraal Administratiekantoor (CAK). Hier kunt u ook een proefberekening maken (via: website van het CAK een proefberekening). U ontvangt ook elke vier weken de rekening van het CAK. Heeft u een minimum inkomen en geen spaargeld? Dan hoeft u mogelijk zelf niets te betalen. Wilt u weten of u voor deze vrijstelling in aanmerking komt, neem dan contact op met de gemeente. Voor een pgb vanuit de Jeugdwet betaalt u géén eigen bijdrage.