TONK

TONK is de Tijdelijke Ondersteuning Noodzakelijke Kosten. Heeft u minder inkomen door de coronacrisis en kunt u hierdoor noodzakelijke kosten niet meer betalen? Dan kan de TONK u misschien helpen. Het gaat dan om een tegemoetkoming van de vaste lasten. Denk hierbij aan de huur, hypotheek, Woz-aanslag, de kosten van elektriciteit, gas en water. De TONK is een vorm van bijzondere bijstand (Participatiewet). De regeling wordt uitgevoerd door de gemeente.

Wanneer komt u in aanmerking?

Heeft u misschien recht op een andere financiële regeling of uitkering, zoals een toeslag van UWV op uw WW-uitkering? Vraag deze dan eerst aan. Komt u niet in aanmerking voor een andere regeling? Of heeft u met deze regeling erbij nog te weinig inkomen om uw woonkosten te betalen? Dan kunt u recht hebben op de TONK-uitkering.

Bent u ondernemer en heeft u een Tozo-uitkering? Dan kan de TONK hierop een aanvulling zijn.

Wat zijn de voorwaarden?

De belangrijkste voorwaarden voor een TONK-uitkering zijn:

  • U heeft minder inkomen dan gebruikelijk, dit verlies aan inkomen komt door de coronamaatregelen
  • Uw inkomen zal de komende maanden naar verwachting niet stijgen.
  • U heeft op dit moment minder dan € 31.340,00 aan beschikbare geldmiddelen. Het gaat bijvoorbeeld om contant geld, geld op de (spaar)rekening van uzelf, uw eventuele partner en inwonende kinderen jonger dan 18 jaar, en de waarde van beleggingen of bitcoins.
  • Bent u ondernemer? Vermogen in uw onderneming hoeft u niet mee te tellen. Een tegemoetkoming voor vaste lasten (TVL) of voor loonkosten (NOW) ook niet.
  • U woont in een woning waarvan u de hoofdhuurder of de eigenaar bent.

De TONK-uitkering is verlengd tot 1 oktober en de voorwaarden zijn met terugwerkende kracht verruimd. Heeft u eerder een aanvraag ingediend? Dan beoordelen wij uw aanvraag (opnieuw) op basis van de gewijzigde voorwaarden. Mogelijk ontvangt u hierdoor alsnog een vergoeding of valt de vergoeding hoger uit.

Hoe hoog is de TONK-uitkering?

Dat hangt af van uw situatie. Om de hoogte van de TONK-uitkering te berekenen kijken we naar:

  • de hoogte van uw (woon)kosten;
  • uw inkomen op dit moment;
  • eventuele medebewoners met wie u de woonkosten kunt delen;
  • welk deel van de kosten u zelf nog kunt betalen met dit inkomen (uw draagkracht).

U mag de TONK-uitkering meestal houden. Maar in sommige situaties mag de gemeente ook beslissen dat u de uitkering als lening krijgt, bijvoorbeeld als u weet dat u binnenkort een groot bedrag ontvangt. U moet de TONK-uitkering dan later terugbetalen.

Hoe vraagt u het aan?

U kunt de TONK uitkering in de periode 1 januari 2021 tot 1 oktober 2021 voor maximaal 9 maanden krijgen als dit nodig is. Korter kan natuurlijk ook, langer niet. U vraagt de TONK-uitkering aan voor de maanden dat u de aanvulling op uw inkomen echt nodig heeft.

Om de TONK-uitkering aan te vragen moet u het aanvraagformulier invullen. Stuur een mail naar inkomen@stadskanaal.nl om het formulier op te vragen. Heeft u het formulier volledig ingevuld, alle gevraagde gegevens ingeleverd en zijn er geen bijzonderheden? Dan krijgt zo snel mogelijk bericht over uw aanvraag.

Meer informatie

Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de TONK-uitkering.