Evenementenvergunning

Organiseert u een evenement? Dan heeft u misschien een vergunning nodig. Soms is een melding voldoende. Bijvoorbeeld als het een activiteit of evenement betreft dat publiek toegankelijk is met minder dan 150 gasten. Voor een privéfeest op eigen terrein, zoals een jubileum- of een huwelijksviering, is geen evenementenvergunning of melding nodig. Wel adviseren wij u de buren/buurt hierover te informeren als u (geluids)overlast verwacht. De handige checklist geeft aan of er een vergunning of melding nodig is.

Wanneer u een activiteit of evenement organiseert met/voor meer dan 150 gasten, heeft u een evenementvergunning nodig. Een evenementvergunning geeft toestemming voor het organiseren van buurt- en straatfeesten, muziekfeesten, braderieën, rommelmarkten, etcetera. Het evenement moet voor het publiek toegankelijk zijn.

Als het evenement plaatsvindt in een tent of gebouw, vul dan het meldingsformulier brandveilig gebruik en basishulpverlening in. Wanneer tijdens het evenement alcoholhoudende dranken worden verstrekt, moet u ook een ontheffing drank- en horecawet aanvragen.

U vraagt de evenementvergunning tenminste tien weken voor het evenement aan. Doet u dit niet, dan loopt u het risico dat de behandeling van uw aanvraag vertraging oploopt. Hierdoor kunt u mogelijk niet op tijd uw vergunning ontvangen. Het gevolg hiervan is dat uw evenement niet op de geplande datum mag plaatsvinden.

Aanvragen

Download het aanvraagformulier voor het organiseren van een evenement (PDF). Stuur het formulier naar gemeente Stadskanaal, Postbus 140, 9500 AC Stadskanaal.

U kunt ook bij ons op het gemeentehuis langskomen om uw aanvraag te doen. Maak van tevoren wel een afspraak door te bellen naar (0599) 631 631. Het is dan handig om het aanvraagformulier voor het organiseren van een evenement (PDF) ingevuld mee te nemen.

Een evenementenvergunning via internet aanvragen is niet mogelijk.

Kosten

Als u een aanvraag voor een evenementenvergunning indient, classificeren wij het evenement als één van de volgende drie categorieën:

  • Reguliere evenementen (evenementen zonder onnodige risico’s en naar verwachting beperkte overlast): € 23,84 (2022) 
  • Aandachtsevenementen (evenementen met mogelijke risico’s en gemiddelde overlast, inzet hulpdiensten soms nodig): € 45,55 (2022) 
  • Risico-evenementen (evenementen met risico’s en grote belasting voor omgeving, gemeente en hulpdiensten): € 87,97 (2022)

Draaiboek en calamiteitenplan

Wanneer u een evenement organiseert, moet u rekening houden met verschillende zaken. Bijvoorbeeld met de veiligheid van de bezoekers en met het aanvragen van de juiste vergunningen. Het is verstandig om vooraf een draaiboek op te stellen. Voor het veiligheidsplan kunt u dit format gebruiken, maar u kunt er ook zelf een opstellen.

Hierin vermeldt u zaken als:

  • een plattegrond van het evenemententerrein (met vluchtwegen, etcetera)
  • in het geval van een markt, een lijst met alle standhouders
  • een veiligheidsplan (met hierin de inzet van beveiliging, EHBO, maatregelen, een verkeersplan)
  • de aanvraag van vergunningen (evenementvergunning, ontheffing drank- en horecawet, omgevingsvergunning voor gebruik)
  • het afsluiten van verzekeringen
  • een overzicht met contactpersonen en telefoonnummers
  • een uitgebreid overzicht van ieder programmaonderdeel (wie, wat, waar, hoe laat)

Wanneer u een vergunning aanvraagt, moeten het draaiboek, de plattegronden en het calamiteitenplan worden bijgevoegd.

Verkeersregelaars

Geef bij de aanvraag van een evenementvergunning aan dat u verkeersregelaars nodig heeft. In samenspraak met politie en gemeente moet het aantal in te zetten evenementenverkeersregelaars worden bepaald en opgenomen in de vergunning. 

Op de website www.verkeersregelaarsexamen.nl kunt u een evenement aanmaken en evenementenverkeersregelaars uitnodigen. Na goedkeuring ontvangt u een toegangscode voor de e-learning die u en de verkeersregelaars moeten volgen. De e-learning is gratis.

Meer weten?

Heeft u nog vragen dan kunt u op werkdagen ons Klant Contact Centrum bellen via (0599) 631 631.