Makeport Mercurius krijgt steun van Toukomst

2 februari

Het Toukomst panel heeft afgelopen donderdag positief geadviseerd over de steun aan het project Makeport Mercurius. Het project mag 3 miljoen euro tegemoet zien voor het ontwikkelen van vakmanschap in de hele provincie. Zo’n 3 ton mag worden gestoken in de ontwikkeling van de locatie op het oude Philips terrein.

Houtschaaf met houtkrullen

De locatie, een voormalige loods van de Philipsfabriek in Stadskanaal, moet worden omgebouwd tot een broedplaats voor innovatie, waar studenten en zij-instromers kennis maken met techniek en vakmanschap. De initiatiefnemers willen van Stadskanaal en omgeving dé maakregio van Noord-Nederland maken.

 

Bouwen op karakter

De regio Stadskanaal heeft een traditie van maakindustrie die door het vertrek van Philips niet is verdwenen. Juist nu is er opvallend veel innovatieve bedrijvigheid. Tegelijkertijd grijpt niet elke ondernemer het podium voor innovatie en/of bezitten ze niet over de (mens)kracht om de (circulaire) innovatie te vertalen naar new business. Daar wil Makeport Mercurius het verschil maken. Onder begeleiding van (innovatie)experts zal worden samengewerkt met teams van leerlingen en studenten van regionale onderwijs- en kennisinstellingen om de ideeën uit te werken. Zo wordt talentontwikkeling de brandstof voor het realiseren van een gezonde leefomgeving. Men werkt zonder winstoogmerk en laat de opbrengsten terugvloeien in het gebied.

 

Broedplaats

Het voormalige Philips-gebouw zal worden gerenoveerd en omgebouwd worden tot een broedplaats met werkplekken, productielijnen, een ontmoetingsruimte, een leerschool en een start-up factory. De gemeente Stadskanaal is enthousiast en steunt het initiatief. Burgemeester Klaas Sloots: ‘Ik ben ontzettend blij en trots op onze ondernemers die dit plan ontwikkeld hebben. En ik ben er van overtuigd dat de hele regio hier profijt van zal hebben’.

 

’t Moak Museum & Nije Ambachtsschoule

De vakschool nieuwe stijl op het Philips terrein biedt beroepsonderwijs en vakkennis aan in nauwe combinatie met de praktijk, op een verrassende en activerende locatie. Kleinschalig, vakgericht en gekoppeld aan kennis en innovatie. Dit wordt voor een bredere doelgroep bereikbaar gemaakt in een ‘doe en maak’-museum (een soort NEMO in het klein) waar iedereen welkom is om de combinatie van leren en werken mee te beleven. De maakindustrie en het vakonderwijs tonen hun mogelijkheden, de historie komt tot leven, de toekomst lonkt, bijvoorbeeld voor basisschoolleerlingen en zij-instromers.