Lopers Runners Stadskanaal openen Bevrijdingsfestival

2 mei

De loopgroep Runners uit Stadskanaal mag op zondag 5 mei het Bevrijdingsfestival in Groningen openen door het ontsteken van het bevrijdingsvuur. Komt u ook naar het Bevrijdingsfestival?

In de nacht van zaterdag 4 mei op zondag 5 mei haalt de loopgroep Runners uit Stadskanaal het bevrijdingsvuur op uit Wageningen. Bij binnenkomst in de provincie Groningen sluit ook burgemeester Froukje de Jonge aan. Samen lopen ze het laatste stuk om het vuur naar het Stadspark te brengen en daarmee het Bevrijdingsfestival te kunnen openen.  Komt u ook naar het Bevrijdingsfestival?

Burgemeester Froukje de Jonge: “Als gastgemeente van Stichting Vier 5 mei hebben we veel activiteiten georganiseerd. Van gesprekken met ooggetuigen tot het plaatsen van vrijheidsbomen bij alle zeven oorlogsmonumenten. Ik heb op mijn kaartje in de boom gezet: Vrijheid is voor mij niet vanzelfsprekend. Laten we ons dit altijd realiseren en op 5 mei de vrijheid vieren!”

Stadskanaal gastgemeente Stichting Vier 5 mei

De gemeente Stadskanaal is, in het jaar dat ze 50 jaar bestaat, gevraagd om gastgemeente te zijn voor de stichting ‘Vier 5 mei’. Deze stichting organiseert ieder jaar op 5 mei het Bevrijdingsfestival in Groningen. Naast dit muziekfestival wil de stichting ook graag andere activiteiten in de provincie Groningen organiseren om 5 mei te vieren. Onze gemeente is in 1945 bevrijd op 12 april. Daarom hebben we op vrijdag 12 april 2019 Bevrijdingsdag gevierd met verschillende activiteiten. Ook was er in deze week een educatieve week voor de groepen 7 en 8 van de basisscholen. De loopgroep Runners uit Stadskanaal haalt namens onze gemeente op 5 mei het bevrijdingsvuur uit Wageningen, om hiermee het Bevrijdingsfestival in Groningen te openen.

Terugblik activiteiten Stadskanaal

Op 12 april stond de gemeente Stadskanaal in het teken van bevrijding. Deze dag waren er verschillende festiviteiten. De presentatie van de Stolpersteine-app, het ophangen van de eerste kaartjes in de vrijheidsbomen door de makers van de bomen, de opening van de tentoonstelling over de Tweede Wereldoorlog in Stadskanaal en de première van twee documentaires over WOII met als speciale gasten bewoners van Maarsheerd, Heggerank en A-horst.

De tentoonstelling en documentaires zijn nog tot 12 juli 2019 te zien in het Streek Historisch Centrum.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://stadskanaal.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/artikel/lopers-runners-stadskanaal-openen-bevrijdingsfestival-278.html