Is het PMD? Ja of nee?

4 september

PMD (= plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankpakken) afval is veruit het lastigste om te scheiden. Bij het woord ‘plastic’ denkt u waarschijnlijk direct dat dit afval bij PMD hoort, maar dat is niet het geval. De ‘P’ staat voor Plastic verpakking. Om u op weg te helpen hieronder een aantal voorbeelden van materialen die de afgelopen weken het vaakst zijn aangeboden bij PMD, maar hier niet thuishoren.

Piepschuim hoort bij restafval

Piepschuim

Regelmatig zitten er grote stukken piepschuim in de speciale plastic zakken. Maar dit hoort niet bij PMD. Kleine hoeveelheden kunt u bij het restafval aanbieden en de grote (droge) stukken brengt u bij de stort.

Hard plastic

Hard plastic hoort bij restafval. Breng grote stukken hard plastic naar de stort. Dit plastic bevat namelijk een combinatie van diverse kunststoffen, waardoor ze niet of moeilijk te recyclen zijn. Voorbeelden hiervan: emmers, PVC buizen, gieters en speelgoed.

Zwembad(jes)

Nu de herfst in zicht is en de temperatuur daalt ruimt u het zwembad in de tuin op. Het zwembad valt niet onder ‘plastic verpakkingen’ en hoort dus in de grijze container. Kleine badjes passen hier vaak wel in, maar de grotere baden zijn geschikter om naar de stort te brengen.

Restanten in verpakkingen

Schud de plastic verpakking altijd leeg voordat u deze in de PMD-zak gooit. Zo komt er geen shampoo of ketchup bij het recyclebare materiaal. De verpakking hoeft niet brandschoon te zijn, omspoelen is bijvoorbeeld niet nodig.

Twijfelt u over welk afval in welke afvalstroom thuishoort? Kijk op www.afvalscheidingswijzer.nl