Groningen zegt nee

14 januari

De gemeenteraad van Stadskanaal heeft in het spoeddebat van donderdagavond 13 januari een motie aangenomen. Alle negen fracties vinden het niet acceptabel dat er dit jaar twee keer zoveel gas uit het Groningenveld wordt gewonnen dan tevoren met de Rijksoverheid is afgesproken.

Gemeentehuis Stadskanaal

Stadskanaal wordt niet tot de aardbevingsgemeenten gerekend. Met de brief wil de gemeenteraad van Stadskanaal de inwoners van aardbevingsgemeenten een hart onder de riem steken en solidariteit tonen. De raad vraagt het college dan ook om dit standpunt over te brengen aan de verantwoordelijk minister van Economische Zaken en Klimaat en de staatssecretaris Mijnbouw.

Twee keer zoveel gas

Op 6 januari maakte de minister van Economische Zaken bekend dat er dit jaar waarschijnlijk twee keer zoveel gas uit het Groningenveld zal moeten gewonnen dan eerder was voorspeld. Hiermee houdt de Rijksoverheid zich weer niet aan afspraken. Dit is nadelig voor de versterking in de aardbevingsgemeenten en de veiligheid. Het winnen van extra gas is de zoveelste klap in het gezicht van vele Groningers.