Vrijheidsbomen bij alle 7 oorlogsmonumenten

8 maart

Van 12 april tot en met 6 mei 2019 staan er in de gemeente Stadskanaal bij alle zeven oorlogsmonumenten ‘vrijheidsbomen’. Onze gemeente is dit jaar gastgemeente voor ‘Vier 5 mei’. Naast andere activiteiten is de gemeente Stadskanaal daarom een uniek project gestart, samen met leerlingen en docenten van het praktijkonderwijs en VMBO Ubbo Emmius, studenten van Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal, de Wedeka en het Workout team van de gemeente. Om al onze inwoners na te laten denken over wat vrijheid voor hen betekent krijgen ze de mogelijkheid om hun idee over vrijheid in één van de zeven vrijheidsbomen op te hangen.

Unieke samenwerking Vrijheidsbomen
De drie onderwijsinstellingen hebben ieder een eigen ontwerp gemaakt en leerlingen van de scholen zijn bezig om van ieder ontwerp twee vrijheidsbomen te maken. De zevende boom wordt gemaakt door het Workout team van de gemeente. Dit zijn collega’s die via projecten bij de gemeente werkervaring opdoen om weer in het reguliere arbeidstraject te komen. Het vervoer van de bomen naar de oorlogsmonumenten neemt de Wedeka op zich.

Vrijheid is voor mij…
Eén van de projecten Vier 5 mei is een educatief project, waarin kinderen uit groep 7 en 8 van de basisscholen een gastles krijgen over de betekenis van vrijheid. Leven in vrijheid is niet overal en voor iedereen zo vanzelfsprekend. Daarom is het belangrijk de vrijheid te vieren. De leerlingen krijgen de opdracht een foto te maken op een plek waar ze zich het meest vrij voelen. Op de foto staat  ‘Vrijheid is voor mij..’. Deze tekst vullen ze aan. Een selectie van deze foto’s en teksten van kinderen uit Stadskanaal zijn zondag 5 mei op het Bevrijdingsfestival in Groningen te zien. Door de vrijheidsbomen op zeven plekken in onze gemeente te plaatsen krijgt u als inwoner ook de mogelijkheid om uw idee over vrijheid op te schrijven en in één van de vrijheidsbomen te hangen.

Bevrijdingsdag 12 april 2019
Op vrijdag 12 april 2019 vieren we de bevrijding van onze gemeente. Op deze dag is er o.a. de feestelijke opening van de tentoonstelling ‘Stadskanaal in WOII’ in het Streek Historisch Centrum. Kijk voor meer informatie op onze pagina over Stadskanaal is goud en Vier 5 mei.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://stadskanaal.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/vrijheidsbomen-bij-alle-7-oorlogsmonumenten-253.html