Dieuwertje Blok geeft vrijheidscollege aan kinderen groep 7 en 8

4 april

Op maandag 8 april geeft Dieuwertje Blok om 13.30 uur een vrijheidscollege voor basisschoolkinderen van groep 7 en 8 in Theater Geert Teis. Dit sluit aan bij het project: De Tweede Wereldoorlog Dichterbij. De gemeente Stadskanaal is dit jaar gastgemeente van de Stichting Vier 5 mei. Deze stichting werkt samen met de Groninger Archieven en het OVCG (Oorlogs- en Verzetscentrum Groningen) aan het programma van de basisscholen in Stadskanaal: De Tweede Wereldoorlog Dichterbij.

Dieuwertje Blok over het leven in vrijheid: “Mijn moeder was 17 toen de oorlog uitbrak en 19 toen ze moest onderduiken. Haar verhaal is natuurlijk ook heel bepalend geweest voor mijn gevoel van vrijheid. Ik ben het aan haar verplicht om, net als zij gedaan heeft na de oorlog, ervoor te waken dat de bevrijding toen niet voor niets is geweest”. Vrijheid lijkt in onze tijd vanzelfsprekend, maar Dieuwertje Blok weet door haar familiegeschiedenis dat deze waarde zeer kwetsbaar is. De leerlingen kunnen na afloop van het college in de klas  filosoferen over vrijheid. Ook krijgen zij, met behulp van een filmpje met Dieuwertje Blok, de opdracht om een foto te maken van de plek of plaats waar zij zich het meest vrij voelen. De foto’s van de kinderen uit Stadskanaal zijn dit jaar te zien op het Bevrijdingsfestival op 5 mei in het Stadspark te Groningen.

Vrijheidsbomen
Van 12 april tot en met 6 mei 2019 staan er in de gemeente Stadskanaal bij alle zeven oorlogsmonumenten ‘vrijheidsbomen’. Leerlingen VMBO en praktijkonderwijs van het Ubbo Emmius, studenten van Noorderpoort Beroepsonderwijs Stadskanaal hebben ieder een eigen ontwerp gemaakt en leerlingen van de scholen zijn bezig om van ieder ontwerp twee vrijheidsbomen te maken. De zevende boom wordt gemaakt door het Workout team van de gemeente.

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://stadskanaal.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/artikel/detail/News/dieuwertje-blok-geeft-vrijheidscollege-aan-kinderen-groep-7-en-8-268.html