Burgemeester ontsteekt vrijheidsvuur Stadskanaal

3 mei

Op 5 mei, bevrijdingsdag, vieren we onze vrijheid. Om samen te herdenken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, ontsteekt Burgemeester Klaas Sloots die dag om 17.30 uur het vrijheidsvuur bij de Semsstraatkerk in Stadskanaal.

Symbool van bevrijdingsvuur getekend in de kleuren van de Nederlandse vlag

Iedereen is hierbij uitgenodigd. Het ontsteken van het vrijheidsvuur is ook de afsluiting van de themamaand ‘Herdenken’ van de Stichting Vrienden Semsstraatkerk. Na het ontsteken van het vuur nodigt de Semsstraatkerk alle aanwezigen uit voor een hapje en een drankje in de kerk en de zaal.

Bevrijdingsdag is onze nationale herdenkingsdag voor eenheid en vrijheid. Het verspreiden en het ontsteken van het bevrijdingsvuur is daarbij het nationale symbool voor leven in vrede en vrijheid. Het bevrijdingsvuur dat we in Stadskanaal ontsteken, komt uit Wageningen. Daar werd op 5 mei 1945 een einde gemaakt aan de bezetting van Nederland. Sindsdien wordt daar in de nacht van 4 op 5 mei het nationale vrijheidsvuur ontstoken en op verschillenden manier over het land verspreid. Vanuit Stadskanaal halen ‘onze’ runners bevrijdingsvuurestafette het vuur op. Zij brengen een fakkel met het vrijheidsvuur in estafette naar de Semsstraatkerk. Als de runners daar aankomen zal de Burgemeester stilstaan bij onze vrijheid, het vuur in ontvangst nemen en het vrijheidsvuur in Stadskanaal ontsteken.