Brandveilig leven in een paar stappen

5 oktober

Jaarlijks vinden ca. 140 woningbranden in de provincie Groningen plaats. Dat de brandweer 24/7 voor het redden van mens en dier klaarstaat weet iedereen. Ook het besef dat mensen de eerste minuten op zichzelf zijn aangewezen groeit. De brandweer doet er al gauw 8 minuten over om bij een woningbrand te komen. Gelukkig kunt u zelf veel doen om de kans op brand te verkleinen.

Afbeelding van een rookmelder met tekst: waar hangen jouw rookmelders? En de tekst: Rookmelders redden levens

Verklein risico op brand

Het begint met het besef dat de meeste branden in een onverwachts of onoplettend hoekje zitten. De Groningse top 3 van oorzaken zijn:

  • Elektrische apparaten; zoals een wasdroger, pelletkachel of elektrische fiets
  • Koken; zoals een vlam in de pan, vergeten pannetje op het vuur of materiaal tegen hittebron
  • Stoken; met name schoorsteenbranden

Deze branden voorkomen? Alvast een paar tips:

  • Zorg dat elektrische apparaten hun warmte kwijt kunnen en zet ze natuurlijk uit als ze niet gebruikt worden
  • Blijf bij de pannen als u eten kookt
  • Veeg regelmatig de schoorsteen

De meeste slachtoffers vallen niet door de brand, maar vanwege de rook. Sluit daarom voor het slapen gaan de binnendeuren, dan heeft u bij brand meer vluchttijd. Dit vertraagt de brandontwikkeling en bemoeilijkt de rookverspreiding.

 

Rookmelders redden levens

Ongeveer 75% van alle Groningers heeft ze al: rookmelders. Voor de veiligheid van uzelf en anderen is het verstandig deze te plaatsen, rookmelden redden levens. Bij een woningbrand heeft u slechts 3 minuten om jezelf en je huisgenoten in veiligheid te brengen. Niet vanwege de brand, maar vanwege de giftige rook. Het kan letterlijk de adem ontnemen. Hoe eerder u de brand ontdekt hoe beter. Rookmelders waarschuwen direct door een luid piepend signaal te geven. Mits deze op de juiste plaats hangen en hoorbaar zijn door het hele huis. 

Wilt u weten hoeveel rookmelders u nodig heeft en waar u deze het beste plaatst? Vul de Rookmelderwijzer in op www.rookmelders.nl. Hier staan ook meer tips over het onderhoud, het testen en de levensduur.

Wist u trouwens dat per 1 juli 2022 het voor alle woningen in Nederland verplicht is om op elke etage in de gang of hal een rookmelder te plaatsen? Een mooie ontwikkeling, maar niet iets om op te wachten. Niet omdat het verplicht is, maar omdat jij jezelf (en je gezin) veilig wilt hebben. Daarbij is het belangrijk dat rookmelders op de juiste plek hangen, goed onderhouden worden en een batterij hebben die bij voorkeur 10 jaar meegaat.

 

Wat te doen bij brand

Weet u wat u moet doen bij een woningbrand? Als u een brand ziet ontstaan, dan kunt u deze vaak

nog zelf blussen. Neem daarbij echter geen enkel risico. Is er sprake van veel rook of is de brand groter dan een voetbal? Accu of batterij in brand? Ga dan NIET zelf blussen, maar verlaat het huis samen met huisgenoten. Vergeet niet om alle deuren achter u te sluiten. Bel buiten het alarmnummer 112.

In een paar stappen maakt u snel en eenvoudig uw huis brandveiliger. Hoe? Kijk op: www.brandweer.nl/brandveiligheid