Bent u gedupeerde ouder of toeslagpartner van de kinderopvang toeslagaffaire?

16 december

Zo ja, dan is het belangrijk dat u dit bericht leest! Vanaf 5 januari 2022 kunnen gedupeerde ouders van de kinderopvang toeslagaffaire hun private schulden indienen. Het gaat om schulden bij organisaties en bedrijven die niet bij de overheid horen zoals energiebedrijven, zorgverzekeraars, woningbouwverenigingen en postorderbedrijven.

Gedupeerde ouders/toeslagpartners van de kinderopvang toeslagaffaire waarvan de pauzeknop (officieel heet het moratorium) op 12 februari 2022 eindigt, ontvangen namelijk op 16 december 2021 een brief van de Belastingdienst waarin zij daarover worden geïnformeerd. Een moratorium is een afkoelingsperiode (ook wel pauzeknop genoemd). Tijdens het moratorium is het niet mogelijk voor schuldeisers om zich te verhalen op alle goederen (dus ook de financiële middelen) van u als gedupeerde ouder en de (toeslag)partner. Het moratorium geldt alleen voor vorderingen die zijn ontstaan vóór de afkoelingsperiode.   
 
In deze brief worden deze ouders/toeslagpartners gevraagd om vanaf 5 januari 2022 hun openstaande privé schulden en achterstallige betalingen in te dienen bij het online loket private schulden van Sociale Banken Nederland (SBN). Dit zijn schulden bij organisaties die geen overheid zijn. Dit zijn bijvoorbeeld schulden die u bij een postorderbedrijf als Bol.com heeft of een niet betaalde tandartsrekening of een huurachterstand bij een verhuurder. 

Waar kunt u private schulden indienen? 


Via Sociale banken Nederland kunt u vanaf 5 januari 2022 uw privé schulden online indienen. Vindt u het lastig om uw private schulden online in te vullen? Dan is het vanaf 5 januari 2022 ook mogelijk om een private schuldenlijstformulier te downloaden via de website van SBN, zodat u de schuldenlijst per post kunt indienen.   

Het is erg belangrijk dat wanneer uw moratorium op 12 februari 2022 eindigt u dan uw private schulden vóór die datum indient bij SBN. Als uw private schulden namelijk niet op tijd door u worden ingediend, dan kan het gebeuren dat schuldeisers (opnieuw) uw openstaande schulden gaan invorderen.  

Wat kunt u als gedupeerde ouder doen?

U kunt alvast beginnen met het verzamelen van alle documentatie van uw openstaande private schulden en achterstallige betalingen. Op deze manier kunt u vanaf 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo spoedig mogelijk indienen. Documenten die u bijvoorbeeld alvast kunt verzamelen zijn facturen of factuurnummers, bonnetjes of aanmaningen.

Hulp nodig of meer weten?

U kunt ondersteuning krijgen bij: 

  • het verzamelen van uw private schulden;  
  • het invullen van een private schuldenlijstformulier; 
  • het indienen van uw private schulden in het online loket Private Schulden. 

U kunt voor ondersteuning contact opnemen met het serviceteam van SBN.  

Antwoorden op veel gestelde vragen over de private schuldenaanpak kunt u ook nalezen op de website van de Belastingdienst/Toeslagen.