Afvalheld worden? Zo doe je dat!

18 maart

Koop geen afval

Afval kopen? Wie doet dat? Nou, dat doen we bijna allemaal. In de supermarkt kopen we onze Neemt u zelf een herbruikbaar zakje mee? Dan neemt u geen afval mee naar huis, de schillen van fruit en groente kunnen bovendien bij het GFT-afval. Bekijk bovendien eens wat u aan goed voedsel in de afvalbak gooit. Jaarlijks is dit 40 kilo per persoon, dat is 140 euro per jaar! Slim kopen en koken is beter voor iedereen.

 

PMD: wat is dat?

Regelmatig keurt de afvalverwerker PMD-zakken af, omdat er verkeerd afval in wordt aangeboden. Het afval wordt dan niet gerecycled, maar gaat de verbrandingsoven in. Zonde voor iedereen, want daardoor ontvangt de gemeente geen vergoeding voor dit afval. En dat heeft weer invloed op de afvalstofheffing die de gemeente aan inwoners vraagt. Dus wat hoort er in de doorzichtige PMD-zakken? Plastic verpakkingen, metalen verpakkingen en drankenkartons. En dat zijn dus niet:

  • samengestelde materialen zoals chipszakken;
  • verpakkingen die chemicaliĆ«nresten bevatten, bijvoorbeeld lijm- en verfverpakkingen;
  • spuitbussen, bijvoorbeeld deodorantbussen en haarlakbussen;
  • plastic dat geen verpakking is, zoals speelgoed, plastic tuinstoelen of tandenborstels;
  • piepschuim en landbouwplastic;
  • zwembad(jes)

Wilt u zeker weten of uw afval in de PMD-afvalzak mag? Check het via de Afvalscheidingswijzer.

 

Fix het met Fixi

Is uw container niet geleegd? Dan is misschien het volgende gebeurd:

  • U heeft de container later dan 7.30 uur aan de straat gezet.
  • De container stond achter een geparkeerde auto waardoor de inzamelaar niet bij uw container kon komen.
  • De inzamelaar kon niet bij uw container komen omdat er wegwerkzaamheden waren.

Is dit niet het geval? Dan heeft de inzamelaar (SUEZ) uw container over het hoofd gezien. Laat het ons dan dezelfde dag nog weten via

www.fixi.nl  Deze melding komt namelijk rechtstreeks bij de afvalinzamelaar binnen. Zij kunnen dan direct actie ondernemen.  ;

 

Wordt u onze afvalheld?

Zorgt u altijd voor minimaal 30 centimeter afstand tussen de container van uzelf en de buren? Dan bent u onze held! De chauffeurs van onze inzamelaar hebben moeite om containers te legen die te dicht bij elkaar staan. De grijper moet om de container heen en dit vergt ruimte. Heeft de chauffeur deze ruimte niet dan valt de container om. Dit geeft veel rommel en onveilige situaties. U helpt ons al als de containers circa 30 centimeter (ongeveer 1 stoeptegel) uit elkaar staan.  Houdt u ook rekening met het parkeren van uw auto bij containers? Dan helpt u onze inzamelaar om uw container veilig en op tijd te legen.