Afval scheiden? Goed bezig! Juli 2019

16 juli

Samen goed bezig met het op de juiste manier scheiden van afval. Hoe belangrijk is het dat de verschillende afvalstromen op de juiste plek terecht komen, wat te doen bij stankoverlast en ongedierte in de container en hoe kunt u een melding maken als uw container niet is geleegd.

Stankoverlast en ongedierte in uw container voorkomen?                  

Door de zomerse temperaturen kunt u last hebben van stankoverlast van uw container. Dit is erg vervelend en de stank kan helaas ook ongedierte aantrekken.  Om dit te voorkomen halen we uw groene container vaker leeg in de zomermaanden. In juli en augustus komen we uw Groente, Fruit en Tuin (GFT)-afval drie keer per maand ophalen. U kunt zelf ook iets doen om stankoverlast en ongedierte zoveel mogelijk te voorkomen:

 • Laat uw groenafval zoveel mogelijk uitlekken voordat u het in uw container gooit.
 • Gooi lavendel in uw container. Dit bestrijdt de stank en maden hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan er dood aan.
 • Laat uw groenafval niet op het aanrecht liggen, maak verpak het direct. Vliegen komen af op etensresten om daarin hun eitjes te leggen.
 • Leg een oude krant of stro onderin de container om aankoeken van etensresten te voorkomen.
 • De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Stop ze in een oude panty en hang die aan het handvat.
 • Maak uw container in de zomerperiode vaker schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep (gebruik géén chloorproducten, dit is schadelijk voor het milieu).
 • Laat de container bij langdurige afwezigheid (zoals vakantie) leeg en schoon achter.
 • Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.
 • Af en toe een handje zout of kalk in de container zorgt dat de maden uitdrogen.

 

Minder afval? Deze tips kunnen helpen

 • Het gaat zo wel mee
  Ondanks het verbod op gratis plastic tasjes gebruiken we toch nog meer dan 50 plastic tassen per jaar. Als u altijd een kleine opvouwbare tas meeneemt, hoeft u nooit meer een tasje aan te nemen. Sla ook gratis papieren tassen af: die belasten het milieu net zo veel of zelfs meer dan plastic.
 • Bijtanken met uw eigen waterfles
  Uw eigen hervulbare flesje met kraanwater meenemen is 500 keer goedkoper dan het kopen van een halfliterflesje water onderweg. Wist u dat er per dag 800 duizend flesjes water verkocht worden? Die zorgen jaarlijks voor bijna 8 miljoen kilo plastic afval! De meeste hiervan belanden in een straatprullenbak. Hierdoor kunnen we ze niet of nauwelijks recyclen.
 • Second best
  In de kringloopwinkel of op internet vinden spullen waar u op uitgekeken bent een nieuw baasje. Zelf iets nieuws nodig? Kijk eerst u het tweedehands op de kop kunt tikken. Vaak zijn spullen die een ander niet meer nodig heeft, voor u zo goed als nieuw.

       Bekijk waar u een kringloopwinkel vindt via www.kringloopapp.nl

 

Een tweede leven voor uw kleding
U kunt uw kleding een tweede leven geven: lever het in bij één van de textielcontainers van Sympany. U vindt de dichtstbijzijnde container op de website https://www.sympany.nl/vind-een-container/ Het is wel de bedoeling om alleen textiel en kleding in deze containers te gooien. Het blijkt dat landelijk, maar ook in onze gemeente, steeds vaker afval in deze bakken terecht komt. Hierdoor moet verzamelde kleding vaker naar de verbrandingsoven en dat veroorzaakt financiële problemen bij goede doelen. Het gevolg is dat het ingeleverde schone textiel ongeschikt is geworden voor tweedehands verkoop of recycling. Dat is toch jammer? Alleen door goed te scheiden kunt u er ervoor zorgen dat uw kleding een tweede leven krijgt. Uw oude textiel of kleding in de kledingcontainer, uw oude servies naar de kringloopwinkel en grof vuil naar het afvalbrengstation. Zo blijft uw oude kleding waardevol en hoeft het niet in de verbrandingsoven. Afval scheiden? Goed bezig!

Is uw container niet geleegd? Maak een fixi-melding aan
Als uw container niet geleegd is, is het belangrijk dat u ons dit direct dezelfde dag laat weten via een fixi melding. Deze melding komt namelijk rechtstreeks bij de inzamelaar binnen. Zij kunnen dan direct actie ondernemen.  Als u de melding pas een paar dagen later doet dan is het heel lastig om een oplossing te vinden om de container alsnog te legen. De inzamelaar kan dan namelijk al bezig zijn met het inzamelen van een ander soort afval.
Als uw container niet is geleegd kan dit een aantal oorzaken hebben:

 • U heeft de container later dan 07:30 uur aan de straat gezet.
 • De inzamelaar heeft uw container over het hoofd gezien.
 • De container stond achter een geparkeerde auto waardoor de inzamelaar niet bij uw container kon komen.
 • De inzamelaar kon niet bij uw container komen omdat er wegwerkzaamheden waren.
 • U heeft uw container te vast aangestampt waardoor de container niet helemaal kan worden geleegd.
 • U heeft uw containers te dicht naast elkaar staan waardoor onze inzamelaar uw container niet goed kan oppakken. Houd daarom 30 cm afstand tussen uw container en een andere.

Afhankelijk van de oorzaak proberen wij samen met onze inzamelaar er alsnog voor te zorgen dat uw container wordt geleegd. Dit lukt beter als u zo spoedig mogelijk, op dezelfde dag, een fixi melding aanmaakt.

Samen goed bezig!

 

 

 

 

Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://stadskanaal.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/artikel/afval-scheiden-goed-bezig-juli-2019-326.html