Afval scheiden? Goed bezig! Augustus 2019

6 augustus

Door het scheiden van afval is het mogelijk uw afval te recyclen en hoeft het niet de verbrandingsoven in, maar wat zijn hiervan precies de voordelen?

Lees hoe we samen het restafval nog meer kunnen terugdringen én tips om ongedierte en stankoverlast in de container tegen te gaan.

 

Waarom afval scheiden?

Door het scheiden van afval is het mogelijk uw afval te recyclen en hoeft het niet de verbrandingsoven in. Dit heeft grote voordelen. Het spaart grondstoffen uit. Door papier te recyclen kunnen meer bomen blijven staan. Door plastic te recyclen is er minder aardolie nodig. En metalen verpakkingen (uit het PMD afval) scheelt (zeldzame) metalen die gebruikt worden voor het maken van apparaten en blik. Van GFT-afval kan compost worden gemaakt wat een goede meststof is.

Ook kost recyclen meestal (veel) minder energie dan het winnen van grondstoffen en maken van nieuwe materialen. Als voorbeeld: voor nieuw aluminium is bijvoorbeeld 20 keer zoveel energie nodig als voor het omsmelten van oud aluminium. En: de kwaliteit van gerecyclede materialen is meestal net zo goed! Uiteraard is het ook beter voor uw gezondheid. Recycling zorgt namelijk voor minder broeikasgassen.

Maar het voorkomen (preventie) van afval is natuurlijk nog beter. Bent u meer gaan nadenken over de producten die u koopt en de verpakking (het afval) waarin het zit verpakt? Minder verpakkingsmateriaal leidt ook tot minder afval!

 

Minder restafval in 2019

Het afgelopen half jaar is er behoorlijk minder restafval opgehaald in onze gemeente. U verdient hiervoor een compliment! Het is logisch dat u moet wennen aan een andere afvalinzameling en meer afval scheiden. Het doel is uiteindelijk om per jaar per inwoner niet meer dan maximaal 100 kilo restafval te hebben. U bent dus goed bezig. Waar kan het nog beter? Uit sorteerproeven in het restafval blijkt dat er nog te veel groente, fruit- en tuinafval in de grijze container wordt gegooid. Ook zit er in het restafval nog teveel grof restafval, wat eigenlijk naar het afvalbrengstation zou moeten. Gebruikt u nog steeds het GFT-afvalbakje op uw aanrecht die u afgelopen najaar van ons heeft ontvangen? Als u deze gebruikt hoeft u niet voor ieder schilletje of klokhuis naar de groene container te lopen. U verzamelt uw groente- en fruitafval in het bakje en gooit het ‘savonds in één keer in de groene container. Heeft u niet veel grof restafval? Misschien kunt u in de straat vragen wie nog meer grof restafval heeft. U verzamelt dit in één aanhanger en brengt samen met uw buren het restafval naar het afvalbrengstation. Samen goed bezig!

 

Vakantie?

Gaat u met vakantie? Heeft u eraan gedacht om uw buurman of buurvrouw te vragen de container en plastic zakken bij de weg te zetten? Zo kunt u toch uw afval kwijt, ook al bent u niet thuis.

Door de zomerse temperaturen  kunt u last hebben van stankoverlast van uw container. Dit is erg vervelend en de stank kan helaas ook ongedierte aantrekken.  Om dit te voorkomen ledigen  we ook in augustus uw groene container drie keer.. U kunt zelf ook iets doen om stankoverlast en ongedierte zoveel mogelijk te voorkomen:

  • Laat uw groenafval zoveel mogelijk uitlekken voordat u het in uw container gooit.
  • Gooi lavendel in uw container. Dit bestrijdt de stank en maden hebben een hekel aan de geur van lavendel en gaan er dood aan.
  • Laat uw groenafval niet op het aanrecht liggen, maak verpak het direct. Vliegen komen af op etensresten om daarin hun eitjes te leggen.
  • Leg een oude krant of stro onderin de container om aankoeken van etensresten te voorkomen.
  • De geur van mottenballen houdt vliegen op afstand. Stop ze in een oude panty en hang die aan het handvat.
  • Maak uw container in de zomerperiode vaker schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep (gebruik géén chloorproducten, dit is schadelijk voor het milieu).
  • Laat de container bij langdurige afwezigheid (zoals vakantie) leeg en schoon achter.
  • Klimop (Hedera) is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.
  • Af en toe een handje zout of kalk in de container zorgt dat de maden uitdrogen.
Deel op LinkedInMail dit Artikel

Delen via e-mail

https://stadskanaal.nl/actueel/nieuws/nieuwsbericht/artikel/afval-scheiden-goed-bezig-augustus-2019-341.html