Liveblog coronavirus

liveblog
dinsdag 20 april 2021 om 10:30
Coronavirus

Volg onze liveblog voor het actuele nieuws in onze gemeente rondom de coronacrisis.

Besmettingen in de gemeente Stadskanaal?

Bekijk het coronadashboard van de Rijksoverheid voor een actueel overzicht van het aantal positief geteste mensen in Stadskanaal.

10:30
Afspraak vaccinatie voor mensen van 67 en 68 jaar
dinsdag 20 april

Bent u geboren in 1953 of 1954? Dan kunt u vanaf nu online een afspraak maken voor een vaccinatie via coronatest.nl. Log in met DigiD en beantwoord de gezondheidsvragen. Daarna krijgt u een voorstel voor een datum en locatie.

08:00
Weekcijfers corona
donderdag 15 april

In de periode van 7 t/m 13 april zijn er in de gemeente Stadskanaal 86 nieuwe besmettingen (281 per 100.000) gemeld door de GGD. Er zijn in deze periode geen inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 2163 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.


In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 987 nieuwe besmettingen gemeld (168 per 100.000) en zijn er 6 personen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 31.247 mensen besmet in onze provincie. 

08:45
Maatregelen blijven tot minimaal 28 april
woensdag 14 april

Gisteravond was er weer een persconferentie. Rutte en De Jonge deelden wat de status is van het virus. De situatie is nog steeds zorgelijk, daarom komen er nog geen versoepelingen. Alleen de buitenschoolse opvang gaat open per 19 april. Toch lijkt het einde nabij nu steeds meer mensen zijn gevaccineerd. Het kabinet presenteerde een openingsplan met daarin de stappen richting heropening van de samenleving. Als de cijfers het toelaten, dan vervalt op 28 april de avondklok, kan men weer winkelen zonder afspraak en kunnen studenten weer naar school. De basisregels blijven voorlopig: was je handen, houd 1,5 meter afstand en blijf thuis en laat je testen bij klachten. Meer weten over het openingsplan? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

15:00
Afspraak vaccinatie voor mensen van 70 jaar of ouder
dinsdag 13 april

Bent u geboren in of vóór 1951? Dan kunt u vanaf nu online een afspraak maken voor een vaccinatie via coronatest.nl. Log in met DigiD en beantwoord de gezondheidsvragen. Daarna krijgt u een voorstel voor een datum en locatie.

11:15
GGD locatie Stadskanaal in gebruik door huisartsen
dinsdag 13 april

De huisartsen in onze gemeente starten tussen 10 en 22 april met het vaccineren van een deel van hun patiënten. Dat doen ze in discotheek Fox.Fox is op dit moment nog niet door de GGD in gebruik, want er is nog niet voldoende vaccin geleverd. Maar de locatie is al wel klaar voor gebruik. De uitnodiging voor deze vaccinatie hebben de mensen inmiddels via hun huisarts ontvangen. De tweede vaccinatie vindt plaats in juli. Meer informatie op onze website.

12:45
Weekcijfers corona
woensdag 7 april

In de periode van 31 maart t/m 6 april zijn er in de gemeente Stadskanaal 54 nieuwe besmettingen (268 per 100.000) gemeld door de GGD. Er is in deze periode 1 inwoner uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 2077 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal. 


In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 998 nieuwe besmettingen gemeld (160 per 100.000) en zijn er 8 personen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 30.260 mensen besmet in onze provincie.

11:30
Gemeente steunt cultuursector
woensdag 7 april

Het college van Stadskanaal stelt 474 duizend euro beschikbaar voor ondersteuning van de cultuursector in de gemeente. Deze sector is hard getroffen door de coronacrisis. Het geld is afkomstig van het Rijk en is bedoeld om de cultuursector te ondersteunen en door de crisistijd te helpen. Alle culturele organisaties kunnen de steun tot 15 mei aanvragen. Meer informatie en het aanvraagformulier vindt u in dit nieuwsbericht.

11:00
Alleen naar Duitsland met negatieve coronatest
dinsdag 6 april

Vanaf vandaag heeft Duitsland ons land bestempeld als ‘hoog risico land’.  Daarom gelden er nu strengere regels voor bezoekers vanuit Nederland. U moet uw bezoek aanmelden en bij de grens een negatieve coronatest laten zien. Deze test mag niet ouder zijn dan 48 uur. Eenmaal in Duitsland geldt een verplichting om 10 dagen in quarantaine te gaan. Deze periode wordt verkort naar 5 dagen als u tussentijds een negatieve coronatest doet.

Uitzonderingen:

 • Als u op doorreis bent en binnen 24 uur Duitsland verlaat, dan hoeft u uw bezoek niet aan te melden
 • Voor kinderen tot en met 5 jaar gelden er geen verplichtingen
 • U hoeft uw bezoek niet aan te melden en de negatieve test mag maximaal 72 uur oud zijn als u in Duitsland werkt of naar school gaat of als u werknemer bent van een transportbedrijf en op doorreis bent of een truck moet ophalen  

Bekijk alle coronamaatregelen per regio op de website van de Duitse overheid (informatie in het Duits).
Er geldt overigens ook vanuit Nederland een negatief reisadvies: reis alleen naar het buitenland als dit noodzakelijk is.

09:00
Weekcijfers corona
donderdag 1 april

In de periode van 24 t/m 31 maart zijn er in de gemeente Stadskanaal 77 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD. Er zijn in deze periode geen inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 2023 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.   
In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 1137 nieuwe besmettingen gemeld (196 per 100.000) en is er 1 persoon overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 29.300 mensen besmet in onze provincie.

08:00
Avondklok vanaf vandaag om 22.00 uur
woensdag 31 maart

De avondklok liep sinds de invoering vanaf 21.00 uur ’s avonds. Door de zomertijd heeft het kabinet besloten om deze vanaf vanavond in te laten gaan om 22.00 uur. Want het is langer licht en er zijn meer mensen op straat. Door de avondklok te verschuiven is de maatregel beter te handhaven.
De eindtijd blijft wel hetzelfde, dit is om 4.30 uur ‘s ochtends. Alle informatie over de avondklok vindt u op de website van de Rijksoverheid.

 

12:30
Het coronavirus uitgelegd: rekenmodellen en het virus
dinsdag 30 maart

Vanmiddag om 16 uur start een online sessie waarin Jacco Wallinga, Susan van den Hof en Jaap van Dissel uitleggen wat het coronavirus is en hoe ze rekenmodellen hierop loslaten. Welke gegevens gebruikt het RIVM en wat voegt het toe aan de harde cijfers die al bekend zijn? Kijk vanmiddag mee op RIVM.nl.

11:00
Tijdens de avondklok naar het toilet op de camping? Dat kan gewoon
maandag 29 maart

Nu het voorjaar is en de vakanties worden geboekt, krijgen we regelmatig de vraag hoe het geregeld is met de avondklok op een camping. Wat als je naar het toilet moet als de avondklok is ingegaan? Het antwoord is simpel: dit kan gewoon, dit is een noodzakelijk bezoek. Daarbij is het de bedoeling dat u rechtstreeks naar de sanitaire ruimte loopt en weer terug. De essentie is dat u niet bij anderen op bezoek gaat en blijft hangen.

07:45
Weekcijfers corona
donderdag 25 maart

In de periode van 17 t/m 23 maart zijn er in de gemeente Stadskanaal 78 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD (211 per 100.000). Er zijn in deze periode geen inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 1946 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.   
In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 1075 nieuwe besmettingen gemeld (184 per 100.000) en zijn er 7 mensen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 28.163 mensen besmet in onze provincie.

08:45
Geen versoepelingen door stijgende coronacijfers
woensdag 24 maart

Gisteravond gaven minister-president Rutte en minister de Jonge een persconferentie over de coronamaatregelen. Hoewel ze hoopten dit keer te versoepelen is de conclusie dat alle maatregelen worden verlengd. Ze blijven gelden tot en met 20 april. Het negatieve reisadvies voor het buitenland blijft gelden tot en met 15 mei. Er is wel één wijziging: de avondklok gaat vanaf woensdag 31 maart één uur later in, deze geldt dan van 22.00 uur ’s avonds tot 04.30 uur ‘s ochtends.

 

Op 13 april wordt opnieuw gekeken naar de maatregelen. Om in de zomer richting ‘normaal’ te gaan, zet het kabinet de komende tijd in op het vaccineren en meer testen.

 

10:45
Inzet van stewards op de markt
dinsdag 23 maart

Zaterdag 27 maart start een initiatief tussen de centrumwinkeliers uit Stadskanaal en de gemeente met de inzet van stewards. De stewards treden op als gastdames en gastheren en helpen ondernemers om toe te zien op de regels op de markt rondom de Europalaan en Navolaan. Zo kunt u veilig winkelen, ook als het wat drukker is in het centrum. Kijk voor meer informatie op de website van centrumvernieuwing Stadskanaal

10:00
Avondvierdaagse Stadskanaal verplaatst
maandag 22 maart

De avondvierdaagse in Stadskanaal is vanwege corona verplaatst van begin juni naar 7 t/m 10 september. In maart kunnen wandelfanaten wel stappen zetten, vanaf 29 maart staat de Avond4daagse – Home edition op het programma. Daarbij kan iedereen met behulp van een app een eigen avondvierdaagse samenstellen - tussen de eerste en de vierde dag mogen maximaal twee weken zitten. Meer informatie op de Facebookpagina van de avondvierdaagse.

10:00
Weekcijfers corona
donderdag 18 maart

In de periode van 10 t/m 16 maart zijn er in de gemeente Stadskanaal 62 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD (193 per 100.000). Er zijn in deze periode geen inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 1868 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.  

In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 1020 nieuwe besmettingen gemeld (175 per 100.000) en zijn er 5 mensen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 27.088 mensen besmet in onze provincie. 

13:00
GGD stopt tijdelijk met AstraZeneca
maandag 15 maart

Vanaf vandaag wordt tijdelijk (t/m 28 maart) niet meer gevaccineerd met AstraZeneca vanwege meldingen van trombose na een prik. Het is uit voorzorg en in afwachting van nader onderzoek. Het vaccin werd gebruikt voor het vaccineren van zorgmedewerkers in de langdurige zorg. Iedereen die een afspraak heeft voor een vaccinatie met AstraZeneca wordt door de GGD afgezegd per sms of telefoon. De priklocatie in Veendam is gesloten, want hier werd alleen met dit vaccin gewerkt. Er wordt nog wel gevaccineerd met BioNTech/Pfizer en Moderna. Dus als u geen afmelding krijgt, dan gaat uw afspraak door. Wilt u meer weten over het AstraZeneca vaccin? Bekijk dan de vraag & antwoord op de website van de Rijksoverheid.

11:00
Avondklok tijdens de Tweede Kamerverkiezing
maandag 15 maart

Woensdag kan tot 21.00 uur gestemd worden. Staat u om 21.00 uur nog in de rij? Dan mag u uw stem alsnog uitbrengen. Ook kunt u kijken bij de tellingen op de stembureaus. Dit betekent dat er andere regels gelden voor de avondklok op 17 maart. Bent u na 21.00 uur op straat omdat u heeft gestemd of een telling heeft bijgewoond? Dan heeft u geen aparte verklaring nodig. Stembureauleden hebben wel een verklaring nodig, deze krijgen ze van de gemeente. Meer weten over de avondklok op 17 maart? Kijk dan op Rijksoverheid.nl

19:00
Weekcijfers corona
woensdag 10 maart

In de periode van 3 t/m 9 maart zijn er in de gemeente Stadskanaal 41 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD (177 per 100.000). Er zijn in deze periode 2 inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 1806 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal. 

In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 914 nieuwe besmettingen gemeld (149 per 100.000) en zijn er 5 mensen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 26.068 mensen besmet in onze provincie.

11:30
Verdere verruiming lockdown nog niet verantwoord
dinsdag 9 maart

Nog steeds raken te veel mensen besmet met het coronavirus. Ook de druk op ziekenhuizen is nog te hoog. Daarom gaat het kabinet nu niet verder versoepelen, dat zou niet verantwoord zijn. Wel worden er kleine correcties gedaan op een aantal al bestaande maatregelen. Ook kijkt het kabinet vooruit. Vanaf 31 maart is er mogelijk meer ruimte voor versoepeling. Alleen als de cijfers het toelaten, kunnen bijvoorbeeld de terrassen en winkels open onder strikte voorwaarden. Meer informatie op de website van de Rijksoverheid.

08:15
Weekcijfers corona
donderdag 4 maart

In de periode van 24 februari t/m 2 maart zijn er in de gemeente Stadskanaal 73 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD. Er is in deze periode 1 inwoner uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 1765 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 1234 nieuwe besmettingen gemeld (214 per 100.000) en zijn er 15 mensen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 25.154 mensen besmet in onze provincie.

08:30
Nieuwe subsidieregeling dorpshuizen
woensdag 3 maart

Met ingang van 1 maart kunnen dorps- en buurthuizen in onze provincie gebruik maken van een nieuwe subsidieregeling.  De regeling is vanuit de provincie Groningen gestart omdat de dorpshuizen erg onder druk staan door de coronacrisis.   
Tegelijkertijd spelen ze een belangrijke rol bij het opvangen van de maatschappelijke gevolgen in de samenleving. Met een bijdrage wil de provincie hen steun bieden in deze lastige periode. Voor elk dorps- of buurthuis is het maximum subsidiebedrag vastgesteld op € 1.250. Er kan éénmaal een aanvraag worden gedaan. Let op: de regeling sluit per 1 augustus 2021 of bij het bereiken van het subsidieplafond.

Meer informatie over de voorwaarden en het aanvragen vindt u op de website van de provincie.

10:30
Buurtbussen rijden deels weer
maandag 1 maart

Het voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs gaan per 1 maart weer deels open. De buurtbussen gaan daarom deels weer rijden. De bussen zijn inmiddels corona-proof gemaakt en voorzien van een pinapparaat. Contant betalen kan niet meer.

Niet alle buurtbussen rijden weer als voor de coronacrisis. En een aantal bussen rijdt nog niet. Bovendien kunnen niet alle geplande ritten in de daluren vanaf de start direct worden uitgevoerd. Het is daarom van belang om na te gaan wat de dienstregeling is per buurtbus. Meer informatie hierover staat op www.qbuzz.nl. en www.publiekvervoer.nl. Voor specifieke informatie over de reistijden van de verschillende buurtbussen kan ook contact opgenomen worden met de buurtbusverenigingen zelf.

Voorzorgsmaatregelen:
Voor de veiligheid van zowel de passagiers als de chauffeurs gelden onder meer de volgende maatregelen:

 • Het dragen van een mondkapje door passagiers is verplicht. Het mondkapje moet al op zijn voordat men instapt en kan pas af als de passagier de bus verlaat.
 • Betalen kan alleen met pin. Contant betalen is niet meer mogelijk.
 • Hulp bij instappen en uitstappen door de chauffeur is niet mogelijk door de afstandsmaatregel.
 • De bussen zijn voorzien van een kuchscherm bij de chauffeur en een geavanceerd luchtfiltersysteem.
09:00
Weekcijfers corona
donderdag 25 februari

In de periode van 17 t/m 23 februari zijn er in de gemeente Stadskanaal 57 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD. Er zijn in deze periode 2 inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 1692 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.


In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 1183 nieuwe besmettingen gemeld (192 per 100.000) en zijn er 10 mensen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 23.920 mensen besmet in onze provincie.

12:15
Lockdown en avondklok blijven nodig
woensdag 24 februari

Het aantal besmette mensen neemt minder snel af en stijgt zelfs een beetje. Daarom blijven de lockdown en de avondklok nodig tot en met 15 maart. Omdat de lockdown voor veel mensen zwaar valt, wil het Kabinet versoepelen waar het kan en worden een aantal coronamaatregelen verruimd:

 • Leerlingen van het voortgezet en middelbaar onderwijs mogen minimaal 1 dag per week naar school vanaf 1 maart.
 • Buitensporten en onderlinge wedstrijden spelen met leden van dezelfde vereniging wordt toegestaan voor jongeren tot 27 jaar vanaf 3 maart.
 • Sommige contactberoepen, zoals kappers en masseurs, mogen weer starten vanaf 3 maart.
 • Winkelen op afspraak wordt mogelijk onder strikte voorwaarden vanaf 3 maart.

Alle voorwaarden en meer informatie is te lezen op de website van de Rijksoverheid.

18:45
Weekcijfers corona
vrijdag 5 februari

In de periode van 27 januari t/m 2 februari zijn er in de gemeente Stadskanaal 52 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD. Er zijn in deze periode geen inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 1537 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.
In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 826 nieuwe besmettingen gemeld (133 per 100.000) en zijn er 11 mensen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 21.033 mensen besmet in onze provincie.

13:45
Tozo regeling en inkomstenbelasting 2020
dinsdag 2 februari

Afgelopen week zijn de jaaropgaven verstuurd naar inwoners die gebruik hebben gemaakt van de Tozo regeling.

Hierover komen ontzettend veel vragen binnen. Vooral over situaties waarin u gehuwd of samenwonend bent en uw partner géén Tozo heeft aangevraagd.

Hoe zit het?

Als u, als zelfstandige, een uitkering op grond van de Tozo heeft aangevraagd dan is de toekenning gebeurd aan u én uw partner. De Tozo is een bijstandsuitkering. De hoogte van een bijstandsuitkering wordt vastgesteld naar aanleiding van het gezamenlijk gezinsinkomen. Bij gehuwden en samenwonenden is het daarom niet mogelijk dat slechts één van de partners een uitkering krijgt. Daardoor ontvangen u en uw partner beide een jaaropgave.

Tijdens Tozo 1, die liep vanaf maart tot en met mei 2020, telde het inkomen van uw partner niet mee, maar wordt een deel van de verstrekte uitkering wel bij het inkomen van de partner opgeteld voor de Belastingdienst. Dit heeft in sommige gevallen gevolgen voor de aangifte. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.

 

12:00
Basisscholen maandag 8 februari weer open
maandag 1 februari

Vanaf maandag 8 januari gaan de basisscholen, de kinderdagopvang en het speciaal (basis)onderwijs weer volledig open.

Dat heeft het kabinet zondag 31 januari besloten. De buitenschoolse opvang (bso) blijft gesloten. Groepen kinderen op de bso zijn niet gelijk aan die op school, waardoor het openen van de bso tot extra contacten en mogelijk extra besmettingen zou leiden. Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid.

13:15
Geen evenementen tot 1 juni 2021
dinsdag 26 januari

In de provincie Groningen zijn tot 1 juni geen grote evenementen. Dat is bekend gemaakt door de voorzitter van de Veiligheidsregio Groningen. ‘De reden is dat het RIVM heeft aangegeven dat er tot zeker april maatregelen nodig zijn in de bestrijding van het coronavirus. Om alle inwoners duidelijkheid te geven is dit besluit genomen’, aldus voorzitter Koen Schuiling.

09:30
Avondklok vanaf zaterdag 23 januari
vrijdag 22 januari

De Kamer heeft gisteren ingestemd met een avondklok vanaf aanstaande zaterdag 23 januari 2021.

Dat betekent dat iedereen vanaf zaterdag tussen 21.00 uur ’s avonds en 04.30 uur ’s ochtends binnen blijft. Indien u noodzakelijkerwijs toch na 21:00 uur naar buiten moet, dan heeft u hiervoor een geldige verklaring nodig. Deze kunt u niet aanvragen via de gemeente, maar kunt u downloaden via de site van de Rijksoverheid. Dat geldt ook voor werkgeversverklaringen.
Meer informatie? Kijk op de site van de Rijksoverheid over de avondklok.

16:45
Tozo regeling voor ondernemers
donderdag 17 december

Bent u zelfstandig en getroffen door de maatregelen?

Kijk dan of u in aanmerking komt voor de Tozo regeling en hoe u deze regeling kunt aanvragen.
Wilt u altijd de meest actuele informatie over regelingen voor ondernemers? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

 

13:30
Loket derde aanvraagperiode NOW vanaf vandaag geopend
maandag 16 november

Werkgevers die gebruik willen maken van de derde tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen vanaf vandaag een aanvraag doen bij UWV. Ze kunnen een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december 2020.

De voorwaarden zijn op een aantal punten afwijkend ten opzichte van de vorige periode. Het is voor u als werkgever van belang u zich van te voren goed informeert, zodat de aanvraag in één keer goed en volledig ingevuld wordt. Op de website van het UWV is alle informatie te vinden. Aanvragen voor de derde periode van de NOW-regeling kunnen worden ingediend tot en met zondag 13 december 2020.