Liveblog coronavirus

liveblog
vrijdag 15 januari 2021 om 11:15
Coronavirus

Volg onze liveblog voor het actuele nieuws in onze gemeente rondom de coronacrisis.

Besmettingen in de gemeente Stadskanaal?

Bekijk het coronadashboard van de Rijksoverheid voor een actueel overzicht van het aantal positief geteste mensen in Stadskanaal.

11:15
Leerlingenvervoer tijdens lockdown
vrijdag 15 januari

Door de afkondigde maatregelen van 12 januari 2021 blijven alle (speciale) basisscholen en het voortgezet onderwijs fysiek gesloten tot minimaal 25 januari 2021. Dit houdt in dat de huidige afspraken over kwetsbare leerlingen en leerlingen van ouders met een cruciaal beroep blijven gehandhaafd conform de eerdere berichtgeving van 18 december 2020.  

Als de basisscholen per 25 januari a.s. weer opengaan zal het leerlingenvervoer weer worden opgestart volgens de routes van voor het sluiten van de basisscholen. Als een basisschoolleerling niet meegaat in het leerlingenvervoer dient u dit als ouder te melden bij de vervoerder.  

Volgende week zal er door het kabinet een definitief besluit worden genomen over de fysiek openstelling van de (speciale) basisscholen. 

14:00
Weekcijfers corona
donderdag 14 januari

In de periode van 6 t/m 12 januari zijn er in de gemeente Stadskanaal 85 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD (280 per 100.000 inwoners). Er zijn in deze periode geen inwoners uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 1366 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.
In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 1485 nieuwe besmettingen gemeld (244 per 100.000) en zijn er 14 mensen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 17.749 mensen besmet in onze provincie.    

12:00
Corona Dialoog
donderdag 14 januari

Dat Corona impact heeft is duidelijk, maar hoe ziet het leven van een ander er nu echt uit? In de serie Corona Dialoog van 12 tv-uitzendingen vertellen ‘gewone’ Groningers over hun leven. Vandaag, in de eerste uitzending komen een student journalistiek en een gepensioneerde onderwijzer aan het woord. Ook het puberbrein wordt besproken. Te zien vanaf 13.00 uur op Podium-tv en de website en Facebookpagina van het Dagblad van het Noorden. Meer informatie op de website Dagblad van het Noorden.

10:00
Verlenging lockdown
woensdag 13 januari

In de persconferentie van gisteravond, 12 januari, is bekend gemaakt dat de lockdown verlengd wordt met 3 weken. Dit betekent dat alle huidige maatregelen gelden tot tenminste 9 februari. Het doel van de verlengde lockdown is om zo min mogelijk contacten te hebben: Blijf thuis, beperk je contacten en werk thuis.

Verder onderzoekt het Outbreak Management Team de nut en noodzaak van mogelijk verzwarende maatregelen, zoals een avondklok. Het kabinet onderzoekt de financiële mogelijkheden voor verruiming van steun aan ondernemers. Bekijk alle maatregelen op de site van de Rijksoverheid.

De eerstvolgende persconferentie is op 2 februari.

10:45
Coronavaccinatie: een belangrijke stap
vrijdag 8 januari

Om uzelf en uiteindelijk de mensen om u heen te beschermen tegen het coronavirus, is vaccinatie de belangrijkste stap.

In het filmpje laat de Rijksoverheid zien waarom we onze mouwen moeten opstropen en ons laten vaccineren. Als we ons laten vaccineren, krijgen we stapje voor stapje meer vrijheid terug. Het is begrijpelijk als u vragen heeft over de vaccinatie. Kijk voor meer informatie op de website van de Rijksoverheid of bel met: 0800-1351.

15:00
Eerste inenting coronavaccin bij Treant een feit
donderdag 7 januari

Intensivist Willem van der Hoek ontving vanochtend om 7.00 uur als eerste medewerker van Treant het coronavaccin. ‘Ik heb geen seconde getwijfeld en ik ben blij dat die eerste prik zit. Het is fijn om te weten dat je collega's en patiënten nog beter kunt beschermen’, aldus Van der Hoek.

Het vaccineren gebeurt bij Treant op ziekenhuislocatie Scheper in Emmen. Een deel van de medewerkers in de acute zorg van het ziekenhuis krijgt de prik als eerste. Het gaat om verpleegkundigen en artsen van de Spoedeisende Hulp, de Intensive Care en de coronaverpleegafdeling.

08:00
Weekcijfers corona
donderdag 7 januari

In de periode van 30 december t/m 5 januari zijn er in de gemeente Stadskanaal 86 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD (282 per 100.000 inwoners). Er is in deze periode één inwoner uit onze gemeente overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 1281 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.

In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 1627 nieuwe besmettingen gemeld (263 per 100.000) en zijn er 24 mensen overleden als gevolg van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 16.264 mensen besmet in onze provincie.   

11:45
Vaccineren gestart
woensdag 6 januari

Vandaag is de eerste zorgmedewerker van Nederland ingeënt tegen het Coronavirus. In het UMCG in Groningen, het Medisch Centrum Leeuwarden (MCL) en het Wilhemina Ziekenhuis Assen (WZA) worden vandaag vanaf 15.00 uur de eerste zorgmedewerkers ingeënt. Over drie weken krijgen zij de tweede prik.

Met ingang van 15 januari zijn alle 25 GGD-vaccinatielocaties in het land geopend voor het toedienen van de COVID-19-vaccins. Vanaf 18 januari kunnen maximaal 66.000 zorgmedewerkers per week worden gevaccineerd op de verschillende locaties. Wil je weten wanneer jij ongeveer aan de beurt bent? Bekijk dan dit schema.

12:30
Inbrengpunt Wedeka kringloop gesloten
dinsdag 5 januari

De afgelopen weken was de verkoop van de kringloopwinkels al gestopt in verband met de aangescherpte maatregelen voor winkels. U kon nog steeds wel spullen inbrengen. Hierdoor zijn de magazijnen van de kringloopwinkel nu overvol. Daarom sluit ook de inbreng tot het einde van de huidige lockdown. Alleen in noodsituaties, zoals ontruimingen, kunt u contact opnemen met de Wedeka kringloop.  
Meer informatie op de website van Wedeka

13:45
Weekcijfers corona
donderdag 31 december

In de periode van 23 t/m 29 december zijn er in de gemeente Stadskanaal 115 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD (376 per 100.000 inwoners). Er is in deze periode niemand in onze gemeente overleden ten gevolge van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er 1195 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal.   

In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 1750 nieuwe besmettingen gemeld (300 per 100.000) en zijn er 14 mensen overleden ten gevolge van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 14.637 mensen besmet in onze provincie.   

14:45
Oplichters actief: valse testuitslag via sms
dinsdag 22 december

Oplichters sturen een sms bericht namens de GGD over uw coronatest. Ze geven daarin aan dat de door u afgenomen coronatest positief is. Let op: de GGD geeft NOOIT een coronatestuitslag via sms. Klik dus niet op de link en verwijder het bericht direct.

De website die genoemd wordt in het sms bericht (https://coronatest.nl/) is wel de juiste website voor testuitslagen. Maar omdat de sms niet van de GGD afkomstig is, adviseren we om het bericht te verwijderen en nergens op te klikken.
De GGD geeft ook vijf tips om te voorkomen dat je in de trucjes van oplichters trapt.

15:45
Sporten tijdens lockdown
maandag 21 december

Tijdens de lockdown gelden andere regels voor het sporten. Het goede nieuws is dat u nog steeds buiten mag sporten. Dit mag met maximaal twee personen en u moet ervoor zorgen dat u de 1,5 meter afstand in acht neemt. Voor kinderen geldt dit niet. Meer weten? Lees ons nieuwsbericht over alle regels voor het sporten.

13:45
Leerlingenvervoer tijdens de lockdown
maandag 21 december

Vanwege de nieuwe lockdown zijn alle scholen tot 18 januari 2021 gesloten. Toch zijn er enkele uitzonderingen. Wilt u dat uw kind(eren) vanwege deze uitzonderingen gebruik maken van vervoer van en naar school, dan kan dit. In dit nieuwsbericht leest u de voorwaarden.

14:00
Het gaat niet goed met de coronacijfers in Oost-Groningen
zondag 20 december

Het UMCG maakt zich grote zorgen over de Corona besmettingen in Oost-Groningen. Daarom roept burgemeester Yvonne van Mastrigt iedereen nogmaals op om zich aan de maatregelen te houden. Het is een verraderlijk virus en u loopt overal risico’s, ook bij een bezoek aan mensen die u goed kent. Van Mastrigt: 'Help daarom mee dit de meest rare kerst ooit te maken: blijf thuis, in klein gezelschap en zorg dat je over tien jaar kan vertellen hoe ongelofelijk rare kerst en oud en nieuw dit was.'

Laat Oost Groningen weer in het rechter rijtje komen!  #AlleenSamenKrijgenWeCoronaEronder 

09:30
Feiten en fabels over het coronavaccin
zaterdag 19 december

De GGD Groningen krijgt veel vragen over het coronavaccin. Daarom hebben zij een filmpje laten maken om antwoord te geven op vragen zoals:

  • Zijn er bijwerkingen?
  • Hoe werkt zo’n vaccin nou precies?

Heeft u ook vragen over het coronavaccin? Kijk dan naar de uitleg van professor dr. Marjolein van Egmond in het filmpje of kijk op de website van GGD Groningen.

 

 

 

 

10:00
Weekmarkt: alleen levensmiddelen
vrijdag 18 december

De weekmarkt gaat door, maar het is alleen mogelijk om levensmiddelen te kopen. Dus kraampjes met eten en drinken staan gewoon voor u klaar tijdens de weekmarkt. Meer weten over wie wel of niet geopend mogen zijn tijdens de lockdown? Lees het op de website van de Rijksoverheid.
#alleensamen

16:45
Tozo regeling voor ondernemers
donderdag 17 december

Bent u zelfstandig en getroffen door de maatregelen?

Kijk dan of u in aanmerking komt voor de Tozo regeling en hoe u deze regeling kunt aanvragen.
Wilt u altijd de meest actuele informatie over regelingen voor ondernemers? Kijk dan op de website van de Rijksoverheid.

 

15:15
Weekcijfers corona
donderdag 17 december

In de periode van 9 t/m 15 december zijn er in de gemeente Stadskanaal 150 nieuwe besmettingen gemeld door de GGD (388 per 100.000 inwoners). Er zijn in deze periode geen mensen in onze gemeente overleden ten gevolge van corona. Sinds de uitbraak van corona zijn er in totaal 900 mensen besmet in de gemeente Stadskanaal. 

In dezelfde periode zijn er in de provincie Groningen 1288 nieuwe besmettingen gemeld (220 per 100.000) en zijn er 3 mensen overleden ten gevolge van corona. Sinds de uitbraak zijn er in totaal 10.913 mensen besmet in onze provincie. 

14:15
Wedeka kringloopwinkels gesloten
dinsdag 15 december

De Wedeka kringloopwinkel is gesloten. U kunt ook geen afspraak maken voor het laten ophalen van uw goederen. Wilt u zelf de goederen brengen in Stadskanaal of Veendam? Dit kan alleen op afspraak. Neem hiervoor contact op via telefoonnummer 0599 – 65 13 13.

13:30
Loket derde aanvraagperiode NOW vanaf vandaag geopend
maandag 16 november

Werkgevers die gebruik willen maken van de derde tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) kunnen vanaf vandaag een aanvraag doen bij UWV. Ze kunnen een aanvraag indienen voor een tegemoetkoming in de loonkosten voor de maanden oktober tot en met december 2020.

De voorwaarden zijn op een aantal punten afwijkend ten opzichte van de vorige periode. Het is voor u als werkgever van belang u zich van te voren goed informeert, zodat de aanvraag in één keer goed en volledig ingevuld wordt. Op de website van het UWV is alle informatie te vinden. Aanvragen voor de derde periode van de NOW-regeling kunnen worden ingediend tot en met zondag 13 december 2020.