Wat is Tozo en hoe kan ik dit aanvragen?

Tozo staat voor Tijdelijke Overbruggingsregeling Zelfstandige Ondernemers en ondersteunt zelfstandige ondernemers, waaronder zzp’ers, zodat zij een betere kans hebben om hun bedrijf te kunnen voortzetten. Zelfstandigen kunnen aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud en/of een lening voor bedrijfskapitaal bij liquiditeitsproblemen. De regeling is tijdelijk en geldt voor drie maanden (maart, april, mei 2020). Meer informatie staat op de website van de Rijksoverheid. Aanvragen gaat via de gemeente. Tozo vraagt u aan bij uw eigen gemeente (ook als uw bedrijf in een andere gemeente gevestigd is). U kunt het aanvraagformulier via e-mail onder vermelding van uw naam, woonadres en in het onderwerp Tozo bij ons aanvragen: inkomen@stadskanaal.nl.  Wilt u meer informatie over Tozo? Dan kunt u het beste telefonisch contact opnemen met onze consulent BBZ via telefoonnummer: 0599-631631.

Moet ik mijn zaak sluiten?

Om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, heeft het kabinet zondag 15 maart besloten om scholen, sportclubs en alle eet- en drinkgelegenheden inclusief sauna’s, coffeeshops en sexclubs in Nederland te sluiten. Er mogen dus geen gasten meer binnen. Deze maatregelen moet u opvolgen. Er wordt streng op gehandhaafd en u riskeert boetes of andere strafrechtelijke maatregelen als u de aanwijzingen overtreedt. Sluiten betekent geen gasten meer binnen, tenzij ze eten komen afhalen. Verder blijven de maatregelen van kracht zoals die nu zijn. Kijk voor meer informatie op de site van de Rijksoverheid.

Kom ik in aanmerking voor de TOGS-regeling?

De TOGS (regeling Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren COVID-19) van de Rijksoverheid is specifiek bedoeld voor bedrijven die rechtstreeks worden getroffen door kabinetsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Ondernemers kunnen een eenmalige tegemoetkoming van 4.000 euro netto krijgen waarmee ze hun vaste lasten betalen, zoals bijvoorbeeld de huur van een bedrijfspand. De compensatieregeling wordt niet door de gemeente uitgevoerd maar door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Meer informatie en hoe u kunt aanvragen vindt u op de website van de RVO.

Ik heb tijdelijk geen werk voor werknemers. Wat nu?

Dan komt uw bedrijf mogelijk in aanmerking voor de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Voor uw werknemer(s) kunt u hiervoor een aanvraag indienen bij het UWV. Uw werknemers blijven bij u in loondienst en u betaalt hen het volledige loon uit. Afhankelijk van uw omzetdaling kunt u tot 90% van uw loonsom vergoed krijgen. Meer informatie over de regeling en de voorwaarden kunt u terugvinden op de website van het UWV 

Heeft u vragen over betalingen?

Neemt u dan contact op met ons Klant Contact Centrum via 0599-631631.

Waar kan ik meer informatie vinden als ondernemer?

De gevolgen van het Coronavirus raakt velen, ook u als ondernemer. De overheid neemt maatregelen om ondernemers te helpen. Op de website van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over het coronavirus en wat dit betekent voor werkgevers en ondernemers. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft informatie over de compensatieregeling. Bekijk hier ook de richtlijnen voor verantwoord winkelen voor het ontvangen van klanten in uw winkel.

 

 

Hoe zit het met bezorgen en afhalen van maaltijden?

Bezorgen en thuisbezorgen mag doorgaan, afhalen ook. Maar vermijd drukte, zorg dat je niet met andere mensen dicht op elkaar staat en laat mensen bij afhalen hun consumpties mee naar huis nemen (niet ter plaatse opeten).

Eet- en drinkgelegenheden blijven voor consumenten gesloten tot en met 6 april (ook geen drankjes ter plaatse). Thuisbezorgen mag dus wel omdat hierbij de consument niet in de zaak hoeft te komen.

Welke regels gelden er voor hotels?

Hotels mogen open blijven voor overnachtingen en is uitgezonderd van het algemeen verbod om eet- en drinkgelegenheden open te houden. Een hotelrestaurant mag open blijven, maar uitsluitend voor de daar overnachtende hotelgasten. Zij mogen de maaltijd dus wel in het hotelrestaurant nuttigen, mits zij wel de afstand van 1,5 meter ten opzichte van de andere hotelgasten in acht nemen (deze regel geldt niet voor gezinsleden onderling). Het is dus niet toegestaan om een restaurant van een hotel voor andere gasten open te stellen.

Welke regels gelden er voor campings e.d.?

Omdat binnen de Veiligheidsregio Groningen de dreiging bestaat dat zowel op of bij de locaties van vakantieparken, campings, jachthavens, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes (bijv. het zogenoemde ‘kamperen bij de boer’) als op of bij parken, natuurgebieden en stranden de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchvoorzieningen niet of niet in voldoende mate de beperkende maatregel met betrekking tot het houden van 1,5 meter afstand tussen daar aanwezige personen in acht kan worden genomen, zijn die gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen in ieder geval tot en met 6 april 2020 aangewezen als verboden locaties.

Mag de camping open blijven?

Ja dat mag, de camping hoeft niet te sluiten.

Mag ik mijn winkel en/of horecavoorziening (afhaal) openhouden?

Ja, dat mag. Het verbod richt zich op het verblijf in deze voorzieningen.

Mag ik de voorzieningen schoonmaken?

Ja dat mag, noodzakelijke werkzaamheden zijn namelijk uitgezonderd van het verbod.

Mag men een chemisch toilet legen?

Ja dat mag, maar niet in de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen.

Mag de camping open als men gebruik maakt van het privé-sanitair?

Ja dat mag, de camping mag sowieso open en het gebruik van privé-sanitair is niet verboden.

Mag een toercaravan met een eigen sanitaire voorziening (met opvang voor drie dagen) gebruiken maken van de camping?

Ja dat mag, de camping hoeft immers niet te sluiten en mits er maar geen gebruik wordt gemaakt van de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen.

Tot wanneer gelden deze maatregelen?

Deze maatregelen gelden tot 6 april 2020.

Wat betekent dit voor de afvalinzameling bij mijn bedrijf?

SUEZ komt gewoon op uw afval bij het bedrijf ophalen. Graag willen we u vragen om extra aandacht te besteden aan het correct aanbieden van de container. Dit helpt bij het voorkomen van onnodig contact met de containers door medewerkers van SUEZ daarmee het verminderen van mogelijke besmettingen.

Heeft u andere vragen?

Neemt u dan contact op met één van onze accountmanagers bedrijven: Nick Bruins (06-15961741) of John van der Laan (06-57644434).