Is het gemeentehuis open?

U kunt alleen voor dringende zaken op afspraak langskomen, zoals aangifte van geboorte of overlijden. Belt u ons voor het maken van een afspraak: 0599-631631.

Geen spoed is:

 • Uw rijbewijs is langer geldig dan veertien dagen.
 • Uw paspoort of identiteitskaart is langer geldig dan veertien dagen.
 • Uw paspoort of identiteitskaart is korter dan veertien dagen én u kunt zich identificeren met een rijbewijs of een ander id-bewijs.

Voor het ophalen van reisdocumenten hoeft u geen afspraak te maken, maar kunt u zich melden via de intercom bij de ingang. Dat geldt ook als u een afspraak heeft. Bent u ziek (met koorts en/of benauwdheid) of is iemand van uw gezin ziek, kom dan niet langs!

Tijdelijk kunt u niet met contant geld betalen en kunt u alleen pinnen.

Is het afvalbrengstation (de stort) geopend?

Het afvalbrengstation (de stort) is gewoon geopend. Blijft u in de auto totdat u aan de beurt bent. Kijk hier voor de openingstijden.

Door de tijdelijke sluiting van de kringloopwinkel in Stadskanaal kunt u geen afgedankte elektrische en elektronische apparaten langsbrengen of door hen laten ophalen. U kunt uw afgedankte elektrische apparaten langsbrengen bij het afvalbrengstation (stort) aan de Industriestraat 32 in Stadskanaal.

Wat betekent dit voor de afvalinzameling?

SUEZ komt gewoon op uw vaste inzamel dag uw afval in de straat ophalen, ook de zakken voor PMD. Graag willen we u vragen om extra aandacht te besteden aan het correct aanbieden van de container op straat. Dit helpt bij het voorkomen van onnodig contact met de containers door medewerkers van SUEZ daarmee het verminderen van mogelijke besmettingen. Wilt u bij het aanbieden van uw containers rekening houden met onderstaande punten?

 • Zorg ervoor dat al het afval in de container past en het deksel goed sluit
 • Stamp het afval niet aan, omdat er dan afval in de container blijft vastzitten
 • Een container mag maximaal 75 kilo wegen
 • Zet de container uiterlijk om 7:30 uur aan de weg
 • Plaats de container met de dekselopening naar de straat toe
 • Zorg ervoor dat er voldoende ruimte tussen de containers is (20 centimeter)
 • Houd 2,5 meter afstand van obstakels, zoals lantaarnpalen of geparkeerde auto’s
 • Parkeer uw auto niet voor containers.
 • Zet geen vuilniszakken en ander afval naast of op de container

Afvalpassen worden per post naar u opgestuurd, deze hoeft u niet op te halen in het gemeentehuis.

Door de coronacrisis heb ik tijdelijk geen werk. Wat nu?

Dan komt u mogelijk in aanmerking voor de tijdelijke noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Uw werkgever kan hiervoor een aanvraag indienen bij het UWV. U blijft in loondienst bij uw werkgever en hij zal uw volledige loon uitbetalen. De regeling geldt in ieder geval voor drie maanden. Indien mogelijk kan de regeling verlengd worden met drie maanden. Wilt u weten of u hiervoor in aanmerking komt, informeer dan bij uw werkgever. Als blijkt dat uw werkgever hiervoor niet in aanmerking komt, of hier geen gebruik van maakt, kunt u – als u hierdoor werkloos raakt- via www.werk.nl  een uitkering voor levensonderhoud (bijstandsuitkering of WW) aanvragen. De voorwaarden voor een bijstandsuitkering of WW kunt u tevens vinden op www.werk.nl

Welke evenementen gaan wel of niet door?

De Rijksoverheid heeft maandag 23 maart evenementen met een vergunnings- en meldplicht verboden tot 1 juni 2020. Dus ook de evenementen van minder dan 100 personen vervallen tot 1 juni dit jaar.

Bekijk ook onze kalender of de website/social media van de organisator voor de actuele status.

Wordt mijn uitkeringsaanvraag in behandeling genomen?

Ja, wij nemen uw aanvraag in behandeling. U ontvangt echter op dit moment geen uitnodiging voor een intakegesprek. In plaats hiervan sturen wij een brief. Hierin staat het verzoek aan u om ons een aantal bewijsstukken toe te sturen of mailen.

Gaat de markt nog door?

Ja, de vrijdag- en zaterdagmarkt gaan (voorlopig) nog door. Om ervoor te zorgen bezoekers en marktkooplieden 1,5 afstand van elkaar kunnen houden is de opstelling van de markt aangepast. En om dit goed te kunnen controleren zijn de handhavers van de gemeente ook bij de markt aanwezig. Bekijk de opstelling van de zaterdagmarkt.

Gaat mijn huisbezoek Wmo door?

De consulenten gaan niet op huisbezoek, zij gaan telefonisch met u in gesprek. Hiervoor wordt een afspraak gepland.

Kan ik nog Wmo ondersteuning aanvragen?

Ja, u kunt Wmo ondersteuning aanvragen. U kunt hiervoor bellen of mailen met de gemeente of gebruik maken van het online formulier. Na het indienen van de aanvraag nemen de consulenten deze in behandeling en plannen een telefonisch ‘keukentafel’gesprek met u in.

 

Welke tijden worden gehanteerd voor het Wmo vervoer?

Gezien de huidige omstandigheden wordt er alleen gereden tussen 07.00 en 21.00 uur. Ook het reserveren van ritten is alleen op dit tijdstip mogelijk. Ga alleen als het echt noodzakelijk is de deur uit en dan met zo weinig mogelijk personen, het liefst alleen. De vervoerders houden rekening met richtlijnen afgegeven door KNV (Koninklijk Nederlands Vervoer).

Is het Training Diagnose Centrum (TDC) geopend?

Nee, het TDC is gesloten voor publiek. Het contact met u zal zoveel mogelijk via de telefoon en mail  en waar mogelijk via E-portfolio verlopen. Heeft u toch vragen? Neem dan telefonisch contact met ons op via 0599 – 631631

Er vindt geen groepsvoorlichting plaats na aanvraag bijstandsuitkering. In plaats daarvan wordt u na uw aanvraag telefonisch benaderd door een klantmananer en wordt een telefonische intake afgenomen.

Is het CJGV bereikbaar?

De consulenten jeugd en andere medewerkers van het CJGV richten zich nu vooral op de al bekende klanten en de urgente situaties. Wij komen zo weinig mogelijk op huisbezoek. U kunt ons telefonisch bereiken op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur via (0599) 631 631.

Kan ik nog maaltijden laten bezorgen of afhalen?

Bezorgen mag doorgaan, afhalen ook. Maar vermijd bij het afhalen drukte en zorg dat je niet met andere mensen dicht op elkaar staat. De consumpties mogen niet ter plaatse worden gegeten of gedronken. Dit blijft in elk geval tot 6 april zo.

Waar vind ik de corona hulpposters?

De 'Samen Sterk Tegen Corona' hulpposters staan in de komende editie van De Nieuwsbode om uit te knippen.
De posters zijn ook te downloaden via de website van Welstad.

Mogen de campings open?

Ja, campings hoeven niet te sluiten, maar er mag geen gebruik worden gemaakt van de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen. Check altijd zelf bij de camping of ze ook geopend zijn. De camperplekken Spoordok en Pagedal zijn tijdelijk gesloten voor bezoekers.

Mag ik een chemisch toilet legen?
Ja dat mag, maar niet in de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen.

Mag ik gebruikmaken van mijn privé-sanitair?

Ja dat mag, het gebruik van privé-sanitair is niet verboden.

Mag een toercaravan met een eigen sanitaire voorziening (met opvang voor drie dagen) gebruiken maken van de camping?

Ja dat mag, de camping hoeft immers niet te sluiten en mits er maar geen gebruik wordt gemaakt van de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen.

Blijven de bussen rijden?

Ja, maar er geldt een aangepaste dienstregeling. Hou voor de meest actuele informatie de website van Arriva in de gaten: https://9292.nl/nieuws/nieuwsoverzicht/ov-en-het-coronavirus

Gaan de GKB spreekuren op het gemeentehuis door?

Het spreekuur van GKB op maandag- en donderdagochtend gaan niet door.

 

Is Wedeka kringloopwinkel en inbrengpunt open?

Nee, vanwege de richtlijnen voor de bestrijding van Covid-19 is de kringloopwinkel en het inbrengpunt van Wedeka Kringloop en Milieu tot nader order gesloten. Ook maken ze geen afspraken voor het ophalen van goederen.

Door de tijdelijke sluiting van de kringloopwinkel in Stadskanaal kunt u geen afgedankte elektrische en elektronische apparaten langsbrengen of door hen laten ophalen. U kunt uw afgedankte elektrische apparaten langsbrengen bij het afvalbrengstation (stort) aan de Industriestraat 32 in Stadskanaal.

Welke voorzieningen zijn gesloten?

Eet- en drinkgelegenheden zijn, volgens de landelijke maatregel die vanaf 15 maart zijn ingevoerd, gesloten. Dit geldt dus voor alle restaurants, cafés. Daarnaast zijn de scholen, bibliotheken, zwembaden en sportscholen gesloten. Ook de sporthallen en gymzalen in onze gemeente zijn gesloten.

Hoe doet u veilig boodschappen?

Ga alleen! Vermijd drukte en houd 1,5 meter afstand tot andere mensen. Bij veel supermarkten is het gebruik van een winkelwagen verplicht. Zo houdt u gemakkelijker 1,5 meter afstand. Ook mogen een beperkt aantal klanten naar binnen, waardoor je mogelijk wordt gevraagd om buiten te wachten.

Kan mijn huwelijk ook doorgaan (op het gemeentehuis)?

De Rijksoverheid heeft alle bijeenkomsten verboden tot 1 juni (in plaats van 6 april), ook met minder dan 100 mensen. Voor bruiloften geldt een uitzondering. We nemen contact op met de aanstaande bruidsparen die hun huwelijk hebben ingepland om te overleggen over de mogelijkheid tot uitstel, dan wel beperking van het aantal aanwezigen. Deze mogelijkheden bespreken we ook met huwelijken die nog gepland moeten worden.

Is Welstad nog geopend?

Stichting Welstad is telefonisch bereikbaar. De inloopspreekuren zijn afgelast, in plaats daarvan is er iedere werkdag tussen 9.00 en 10.30 uur een telefonisch spreekuur.

Bent u vrijwilliger bij Stichting Welstad? Hier staat wat u niet meer, maar nog belangrijker: wat u nog wel, kunt doen.  

Worden corona patiënten opgenomen in het Refaja?

Nee, het Refaja is onderdeel van Treant en van hieruit is bepaald dat het ziekenhuis in Emmen alle opvang voor corona patiënten op zich neemt. In Emmen is een corona afdeling met 40 plekken en 20 plekken op de intensive care. In Stadskanaal worden geen coronapatiënten behandeld.

Uit voorzorg worden alle patiënten en bezoek voortaan gescreend op corona. Hiervoor is bij de ingang een tent geplaatst. Op www.treant.nl staat de laatste stand van zaken.

Ik maak me zorgen en voel me alleen. Waar kan ik terecht?

De Luisterlijn is dag en nacht beschikbaar voor een vertrouwelijk gesprek, per telefoon, chat en mail. Door te luisteren helpen de 1.500 vrijwilligers mensen om zorgen, pijn en verdriet (even) het hoofd te bieden. De Luisterlijn (24/7 bereikbaar): 0900-0767 (normaal tarief). Chatten kan ook via www.deluisterlijn.nl