Gemeente Stadskanaal - Kennisgeving terinzagelegging voorkeursrechtbeschikking tot vestiging van een voorkeursrecht krachtens artikel 9.1 lid 2 van de Omgevingswet

Publicatiedatum:
dinsdag 30 april 2024
Originele publicatie downloaden:
Download het PDF bestand
Type bekendmaking:
overige overheidsinformatie



Gemeente Stadskanaal - Kennisgeving terinzagelegging voorkeursrechtbeschikking tot vestiging van een voorkeursrecht krachtens artikel 9.1 lid 2 van de Omgevingswet

Kenmerk: Z-24-133848.

Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal maakt op grond van artikel 16.32b Omgevingswet bekend dat zij op 25 april 2024 een voorkeursrechtbeschikking heeft genomen op grond van het bepaalde in artikel 9.1 lid 2 Omgevingswet en een voorstel voor een opvolgende voorkeursrechtbeschikking door de raad.

 

Met het nemen van deze voorkeursrechtbeschikking is op de navolgende onroerende zaken een voorkeursrecht gevestigd; de gehele percelen nu kadastraal bekend:

  • -

    gemeente Onstwedde, sectie N, nummer 4449, ter grootte van 674 m2,

  • -

    gemeente Onstwedde, sectie N, nummer 4450, ter grootte van 230 m2,

  • -

    gemeente Onstwedde, sectie N, nummer 4451, ter grootte van 230 m2,

  • -

    gemeente Onstwedde, sectie N, nummer 4275, ter grootte van 8.452 m2,

plaatselijk bekend Brugkade en Emmastraat te Stadskanaal.

 

De voorkeursrechtbeschikking is door toezending of uitreiking van de beschikking aan de in het besluit vermelde eigenaren en beperkt gerechtigden bekendgemaakt.

 

Door het vestigen van het voorkeursrecht wordt bereikt dat bij een voorgenomen verkoop de onroerende zaak als eerste aan de gemeente Stadskanaal moet worden aangeboden. Hiermee kan bereikt worden dat toekomstige ontwikkelingen gerealiseerd kunnen worden en wordt speculatie voorkomen. Aan de locatie wordt een woningbouwfunctie toegedacht.

 

 

Inwerkingtreding voorkeursrecht

Het voorkeursrecht gaat in op het tijdstip van inschrijving van de voorkeursrechtbeschikking in de openbare registers van het Kadaster.

Met de voorkeursrechtbeschikking van het college van burgemeester en wethouders wordt een voorlopig voorkeursrecht op de onroerende zaak gevestigd voor een periode van 3 maanden.

 

 

Terinzagelegging

De voorkeursrechtbeschikking, de op deze beschikking betrekking hebbende stukken en het ontwerp raadsvoorstel en het ontwerp raadsbesluit liggen voor een periode van 4 weken, met ingang van 1 mei tot en met 29 mei 2024, tijdens openingstijden ter inzage, bij de publieksbalie van het Klant Contact Centrum (KCC) in het gemeentehuis, Raadhuisplein 1, 9501SZ Stadskanaal.

Ook zijn al deze stukken in elektronische vorm te raadplegen en te verkrijgen op www.stadskanaal.nl of op www.officielebekendmakingen.nl (via ‘Bekijk documenten’, links in het scherm).

 

 

Zienswijze indienen

Het door het college van burgemeester en wethouders gevestigde voorkeursrecht (als bedoeld in artikel 9.1, tweede lid van de Omgevingswet) vervalt drie maanden na het ingaan ervan of, als dat eerder is, op het tijdstip dat een voorkeursrecht als bedoeld in artikel 9.1, eerste lid van de Omgevingswet ingaat (de vestiging van het voorkeursrecht door de gemeenteraad). Daarom dient de gemeenteraad van Stadskanaal binnen drie maanden na het ingaan van het voorkeursrecht van het college een (opvolgend) voorkeursrecht te vestigen.

 

In het kader van een zorgvuldige voorbereiding van het door de gemeenteraad te nemen besluit tot vestiging van een voorkeursrecht worden belanghebbenden, gelet op artikel 4:8 van de Algemene wet bestuursrecht, in de gelegenheid gesteld om gedurende de hiervoor genoemde termijn van terinzagelegging schriftelijk of mondeling hun zienswijzen ten aanzien van het ontwerp raadsvoorstel en ontwerp raadsbesluit naar voren te brengen.

Dit kan schriftelijk, per brief of per e-mail. Een brief kunt u sturen aan de gemeenteraad, Postbus 140, 9500 AC Stadskanaal. Het te gebruiken e-mailadres is gemeente@stadskanaal.nl . Een zienswijze indienen kan ook mondeling, door minimaal een week voor het einde van de terinzagelegging te bellen om hiervoor een afspraak te maken met de heer K. Karssen (0599-631 631).

Noem in uw reactie het kenmerk zoals hierboven is aangegeven.

 

Een schriftelijke zienswijze moet zijn ondertekend en ten minste bevatten:

  • 1.

    naam en adres;

  • 2.

    datum;

  • 3.

    het kenmerk van het ontwerpbesluit waar de zienswijze op is gericht;

  • 4.

    de reden van de zienswijze.

 

 

Bezwaar en beroep

Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de dag van bekendmaking tegen de voorkeursbeschikking bezwaar maken. Het bezwaarschrift dient te worden gezonden aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Stadskanaal, ter attentie van de secretaris van de Commissie Rechtsbescherming, Postbus 140, 9500 AC Stadskanaal. Op de envelop en brief duidelijk "bezwaarschrift" vermelden.

 

Digitaal bezwaar maken (met DigiD) kan via de website van de gemeente Stadskanaal, https://www.stadskanaal.nl/ietsmelden/bezwaar-maken .

 

Het indienen van een bezwaarschrift schorst niet de werking van het besluit (de voorkeursrechtbeschikking).

 

Nadat de gemeenteraad een besluit tot vestigen van een voorkeursrecht heeft genomen (de voorkeursrechtbeschikking van de gemeenteraad), kunt u als belanghebbende ook bezwaar maken tegen dat raadsbesluit.

Indien u ervoor kiest om nu reeds bezwaar te maken tegen het besluit van burgemeester en wethouders (de voorkeursrechtbeschikking van het college), dan wordt dat bezwaarschrift, zodra het besluit van de gemeenteraad tot vestiging bekend is gemaakt, op grond van artikel 16.32c van de Omgevingswet aangemerkt als te zijn gericht tegen de voorkeursrechtbeschikking van de gemeenteraad. Met deze regeling wordt voorkomen dat u tweemaal bezwaar dient te maken.

 

Daarnaast kunnen belanghebbenden, wanneer gelet op de betrokken belangen onverwijlde spoed dat vereist, bij de Rechtbank Noord-Nederland een verzoek indienen om een voorlopige voorziening te treffen (waaronder schorsing). Voor het behandelen van een dergelijk verzoek wordt griffierecht geheven. De voorzieningenrechter zal de verzoeker alleen ontvankelijk verklaren, indien daarbij een spoedeisend belang kan worden aangetoond.